Det var förra året som djurskötaren, som arbetade på ett lantbruk i Gästrikland, blev gravid. Hon sökte och beviljades graviditetsersättning från Försäkringskassan eftersom jobbet innehöll flera tunga och riskabla moment.

Men arbetsgivaren påstod att djurskötaren sagt upp sig och kvinnan fick sedan inte tag i arbetsgivaren. Hon förlorade graviditetsersättningen och stod utan inkomst i flera månader.

Fallet gick till tingsrätten

Kommunal stämde, via fackets juridikbyrå LO-TCO Rättsskydd, arbetsgivaren inför tingsrätten. Att fallet gick till tingsrätten och inte Arbetsdomstolen beror på att arbetsgivaren saknar kollektivavtal.

Och nu har alltså parterna enats om en förlikning som ger medlemmen 325 000 kronor. Det ursprungliga skadeståndskravet från fackets sida låg på 480 000 kronor.

Medlemmen nöjd

– Många gånger är det en bra lösning att man hittar i samförstånd en lösning på en tvist som har pågått ett tag. Jag uppfattade medlemmen som nöjd, säger Maria Fridolin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.