En fransk, härlig bagatell

Isabelle Huppert i filmen ”Mama Weed”.

FILM: ”Mama Weed”, ett franskt kriminaldrama i regi av Jean-Paul Salomé med bland andra Isabelle Huppert (premiär 17 dec).

Jag vet inte om jag bör skylla på att jag höll på att återhämta mig efter isolering och en påstridig influensa när jag såg ”Mama Weed” men jag gillade den verkligen. Och inte minst Isabelle Huppert som så ofta spelar svåra (för att inte säga frånstötande) karaktärer men här verkar njuta av att gestalta Patience Portefeux, en vanlig medelålders kvinna som hux flux blir knarklangare.

Patience Portefeux arbetar som tolk från arabiska till franska på polisens narkotikaenhet och ägnar större delen av sin arbetstid åt telefonavlyssning. Efter jobbet tar de nästanvuxna döttrarna och den dementa mamman som bor på ett boende stora delar av hennes tid. 

Jag ska inte avslöja hur turerna går och vad som får Patience att fatta sitt beslut men snart har hon hela källaren fylld av hasch (och wunderbaumgranar) och en kriminell verksamhet av stora mått kan ta sin början.


Lyckofascism i serieform

SERIEROMAN: ”Baby blue” av Bim Eriksson (Galago).

När den psykiska ohälsan ökar gör staten helt enkelt det förbjudet att må dåligt. Bim Erikssons dystopiska berättelse är löst inspirerad av Karin Boyes ”Kallocain” och här är censur och övervakning en del av vardagen. I kollektivtrafiken uppmanar rösten i högtalarna resenärerna att le mot varandra. Den som gör suspekta sökningar på nätet som ”ska livet vara så här?” eller ”vad är det för fel på mig?” uppmärksammas och tas till en vårdinrättning för att tvångsdrogas.

På en sådan vårdinrättning träffar Betty på Berina. Finns det en utväg? Det finns i alla fall en motståndsrörelse.

Berättelsen känns lika galet skruvad som kusligt nära… Vem vet hur fort det skulle kunna gå att slå hela samhället över ända.


Dina egna tips – dela med dig!

TIPS ÖNSKAS: har du någon favoritbok, en nyupptäckt film eller tv-serie, ett nytt musikalbum, en jullåt eller en bra podd du vill tipsa om? Gör det! Dela med dig i kommentarerna (gå in på KA Kultur på Facebook) och skriv där.


En till fransk, härlig bagatell

LÅT: Dans ma Chambre med Jarvis Cocker

Slänger med den här låten eftersom den gör mig glad och har piggat upp mig när influensan börjat ge efter. Finns med på albumet Chansons d’Ennui Tip-Top (som också är soundtrack till Wes Andersons senaste film ”The French Dispatch”) och består av 12 franska popcovers.