”Bara slopat karensavdrag kan få ner smittan”
När restriktionerna försvann kom karensen tillbaka. Vad som är sig likt är att skulden för eventuell smitta läggs på personalen. Vi ska testas flera gånger i veckan trots att det är vi som fortfarande jobbar med skyddsutrustning. Vill man få ner smittan finns det bara ett sätt – slopa karensavdraget, skriver Marie Wiberg Grönborg.
Restriktionerna i samhället är borta och vi har återgått till ett ”normalt” liv igen. Ja, alla som inte jobbar inom äldreomsorgen vill säga.
Jobbar man i äldreomsorgen då måste man fortsätta att jobba med skyddsutrustning, det vill säga fortsätta jobba med munskydd och visir om man är närmare än två meter från dem man tar hand om. Och alla som jobbar med äldre vet att ett avstånd på två meter är omöjligt att hålla.
I samband med att man nu tog bort alla restriktioner så återinfördes också karensavdraget. Att det var borta gjorde det ekonomiskt möjligt för en stor del av oss att kunna stanna hemma vid symtom och sjukdom.
Utan karensavdrag gick smittan ner och som genom ett trollslag har den nu stigit igen kort efter att avdraget återinfördes. Inget konstigt sammanträffande direkt, att det skulle ske hade ju vem som helst kunnat lista ut.
När pandemin startade och smittan spreds bland våra äldre så var det på personalen man la skulden. Och nu är det precis likadant igen. Det är vårt fel.
Den här gången är det inte på grund av bristande skyddsutrustning, nu är det för att vi inte tar vårt ansvar och vaccinerar oss.
Nu återinförs testning av personal i äldreomsorgen och hemtjänsten här i Västerås – tre gånger i veckan ska vi testas – för att förhindra smittspridning.
För mig personligen var det en självklarhet att ta vaccin, men alla människor har rätten att bestämma över sin egen kropp, vill eller kan man inte vaccinera sig så ska det beslutet respekteras.
Nu återinförs testning av personal i äldreomsorgen och hemtjänsten här i Västerås – tre gånger i veckan ska vi testas – för att förhindra smittspridning. Att man gör det trots att vi arbetar i skyddsutrustning och trots att vi är vaccinerade låter i mina öron som ett dåligt försök till att få kolleger att gå och vaccinera sig oavsett om de vill eller inte.
Jag är absolut inte emot testerna. Det jag reagerar på är att vi nu är på jakt efter att hitta syndabockar, precis som man gjorde under förra året.
Vi tar hand om de sjukaste och svagaste och vi gör allt vi kan för att skydda dem mot smitta. Och jag är helt övertygad om att vi som jobbar i äldreomsorgen fortfarande är extra försiktiga, trots att vi utanför våra arbetsplatser kan leva ”normalt” igen.
Varför är det bara vi personal i äldreomsorgen som ska testas och som ska fortsätta jobba med skyddsutrustning? Borde man inte ha skyddsutrustning i butiker, på bussen, i skola och förskola?
Men är det verkligen bara vi som ska ta vårt ansvar och vaccinera oss?
Varför är det bara vi personal i äldreomsorgen som ska testas och som ska fortsätta jobba med skyddsutrustning? Borde man inte ha skyddsutrustning i butiker, på bussen, i skola och förskola?
Det kan väl ändå inte vara så att det är vi inom äldreomsorgen som är de enda människorna i samhället som är potentiella smittbärare?
Vill man få ner smittspridningen så finns det bara ett sätt att göra det på.
Slopa karensavdraget!