Blir du förkyld nästa fredag kostar det dig betydligt mer pengar än om snuvan slagit klorna i dig dagen innan. Den 1 oktober slopas nämligen ersättningen för karensavdraget.

Ersättningen har varit på plats under större delen av covidpandemin och syftat till att få folk att stanna hemma från jobbet om de är sjuka.

Men eftersom 70 procent nu är vaccinerade anser regeringen att karensavdraget kan återgå till normalläge.

– Nu är vi där och det innebär att åtgärderna kommer avslutas den 30 september, sa socialminister Lena Hallengren på en presskonferens i förra veckan.

Samtidigt slopas också de lättnader i reglerna för sjukskrivning som varit på plats under pandemin och vars syfte varit att minska trycket på sjukvården. Kravet på läkarintyg går tillbaka till dag 8 i stället för dag 15.

Karensavdragets framtid är dock fortfarande oklar. På en presskonferens för några veckor sedan aviserade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att avdraget skulle utredas och eventuellt tas bort för kontaktyrken.

Några detaljer om utredningen har ännu inte presenterats.

Kommunals ordförande Tobias Baudin kallar beskedet om slopad ersättning för karensavdraget för ”väldigt olyckligt”.

– Politiken har ju erkänt avigsidan med det här karensavdraget, nämligen att människor går sjuka till jobbet. Det gör man för att man måste få ihop sin ekonomi. Både till hyran och mat på bordet. Jag hade definitivt inte förväntat mig att man skulle ta bort det för alla. Inte minst Coronakommissionen har visat hur farligt det är att få in smitta inom äldreomsorgen.

Trots att Sverige nu öppnar upp anser Tobias Baudin att pandemin inte är över för Kommunals medlemmar.

– Vi ser att smittan inom just äldreboendena är ganska påtaglig fortfarande. Att i det läget ta bort ersättningen för de undersköterskor och vårdbiträden som jobbar i äldreomsorgen. Det skickar signaler att det inte är lika viktigt längre om du går till jobbet när du känner dig krasslig. Det är dåligt för medlemmarna men det är framför allt dåligt för de äldre.

Artikeln är tidigare publicerad av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.