Jag fortsätter läsa trots värkande armar

BOK: Nikes bok av Agnes Lidbeck (Norstedts)

”Nikes bok” följer tre familjer genom generationerna och decennierna. Den tar start i Kummelvik på skånska Österlen 1982. På den tid när Österlen inte var ett lekland för utsocknes med badtunnor, stråhattar och surdegsbagerier utan en verklighet och vardag med fiske och arbetskläder. 

När boken slutar har tiden nått fram till nästan nutid. Då har de barn som i romanens början tultar omkring på stränderna blivit vuxna, och som läsare har man kunnat följa hur spåren av vad som händer de där åren på 1980-talet påverkar dem genom livet.

Agnes Lidbeck har ofta fått kritik för att hon behandlat sina karaktärer alltför kyligt i sina tidigare romaner. Den skarpa blicken finns kvar, men här tar hon steget in i alla de olika karaktärernas kött och fläker upp både deras tillkortakommanden och längtan med en större förståelse. 

Agnes Lidbeck.

Bokens första del har det ödesmättade namnet ”Före katastrofen”. På de första sidorna  möter vi en katastrof som bara nästan sker, en liten flicka räddas lyckligtvis från vågorna vid stranden i Kummelvik. Så sammantvinnas flickans (Nikes) familj med de två familjer som är och badar och drar upp henne från vattnet (Tommy och Karin och deras pojkar, Rosmarie och Janne med sina två och så utbölingarna som trots allt blir en del av gemenskapen, Olle och Sonja – och Hillevi – med dottern Nike). Som läsare följer man dem sedan genom små och större händelser (och katastrofer). 

Författaren ledsagar oss genom romanen. Pratar med oss. Ger oss något vi inte ser eller inte kan veta. Har en utläggning om kärlek och kreativitet, om hur tiden påverkat ett litet skånskt kustsamhälle.

Det här är ingen bok man lägger i väskan för att läsa i bussen på väg till jobbet. Dess över 700 sidor gör att man helst bullar upp sig i soffan med en kudde under boken. Den är tung. Med det sagt – jag hade ”Nikes bok” med till och från jobbet flera dagar i mitten av läsningen. Stod med trötta armar i en skakande tunnelbanevagn för att kunna fortsätta läsa. Det måste väl vara ett betyg så gott som något.


Kvinnor och arbete – Maria Sandel var först

Minnessten:  Minnessten av författaren Maria Sandel av konstnären Sam Westerholm.

Det stora stenblocket är vått av regn när jag närmar mig Sankt Göransparken i Stockholm. Minnesstenen har bara stått på sin plats i någon vecka. En stor granitsten med uthuggna reliefer som visar människor som arbetar, män som super, barn, kvinnor som älskar varandra… Till vänster på stenen sitter en kvinna som skriver fram scener ur sina böcker över stenblocket. 

Det är Maria Sandel. Sveriges första kvinnliga arbetarförfattare.

Du är inte ensam om du har lite svårt att placera namnet. Maria Sandel har aldrig nått rampljuset på samma sätt som Ivar Lo Johansson eller Moa Martinson. Vilket är synd. 

Hon skildrar kvinnor och barn, gemenskap, arbete och kollektiv samtidigt som hon aldrig blundar för fattigdomen. Även ämnen som abort och homosexualitet finns med i romanerna.

Några av hennes böcker finns i glassiga nytryck (som ”Virveln” som kretsar kring en ung fabriksarbeterska som blir gravid och senare hamnar i prostitution där storstrejken 1909 utgör fond för berättelsen). 

Virveln av Maria Sandel.

Inte minst är hennes eget livsöde fascinerande. Född 1870 i fattig familj, emigrerade tillfälligt till USA för att arbeta som hembiträde, blev döv, nästan blind, blev trikåstickerska i hemmet och verkade både för kvinnors rättigheter och facklig organisering. 


Systrar, kamrater!

UTLOTTNING: Arbetarrörelsens kvinnoalmanacka 2022

Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek fortsätter sin tradition en kvinnokalender i A3-format som lyfter fram arbetarrörelsens kvinnor, organisationer, tidskrifter med mera. 

De som förärats med ett eget månadsblad 2022 är följande: Flora Tristan, Martha Desrumaux, Viran Wedberg-Larsson, Morgonbris, Anna Johansson-Visborg, Minna Sillanpää, Käthe Kollwitz, Jacoba ”Co” Vijlbrief, Nancy Eriksson, Helene Bauer, Helena Lanzer-Sillén, Moa Martinson, Ulla Lindström, Birgit Ståhl-Nyberg, Sjöfarande kvinnors fackförening, Wanda Lanzer, Las trece rosas, Monica Zak, Gunwor Nordström, Elizabeth Tang, Maj-Britt Theorin, Ingalill Landqvist Westh, ArbeiterKind.de, Malin Klingzell-Brulin. 

KA lottar ut tio almanackor. Vill du vinna en av dem? För att delta klicka på länken här.