Det var i starten av heltidsresan som rotationstjänsterna infördes på Rosenhäll i Uddevalla. Vård- och omsorgsboendet var en av de första arbetsplatserna där heltid som norm infördes. Nattarbetarna fick även dag/kvällsturer på schemat. Kommunal ansåg att förändringarna var så stora att de bröt mot det centrala avtalet och tog för snart två år sedan strid mot arbetsgivaren.

Uddevalla.

Heltidsresan

”De anställda ska inte vara livegna”

Arbetstider

Det ledde till att arbetet med att införa heltid som norm pausades.

Nu har tvisten nått en lösning och kommunen ska betala skadestånd till nattarbetarna.

– Pengar är bara pengar. Det viktiga var att vi hade rätt, att arbetsgivaren inte får göra hur den vill, säger Johan Elmberg som också är facklig företrädare.

Före skatt får nattarbetarna ett skadestånd på 1500 kronor var samt ersättning för förlorad ob-ersättning, uppger Uddevalla kommun.

Då för två år sedan när schemat ändrades på Rosenhäll fick han och arbetskamraterna på natten plötsligt också dag/kvällsturer.

– När vi hörde att vi som har natt på vårt avtal skulle bli insatta på dag, så sa vi att det är vi inte anställda för, säger Johan Elmberg.

Att arbetstiderna för nattarbetarna på Rosenhäll ändrades var också ett resultat av att nattpassen i Uddevalla kortades ner till nio timmar. En förändring som skett på flera håll i landet och väckt mycket protester. Inte minst i Söderköping. I Luleå har dock tiotimmarspassen återinförts.

För nattarbetarna på Rosenhäll innebar de kortare nattpassen att den arbetstid som inte gjordes på natten delades upp på andra tider, till exempel ett kvällspass, berättar Johan Elmberg.

De ute på arbetsplatserna blir mer lyssnade på i dag än när vi startade 2019. Det blir inte alltid bra, men det finns en vilja nu som inte fanns då.

Johan Elmberg, undersköterska

När tvisten var ett faktum pausades det nya schemat.

Nästan två år senare är det klart att nattarbetarna på Rosenhäll och Kommunal vann tvisten.

– Vi har fått till att de som anställdes innan 2019 går kvar på ständig natt. Vi är glada att vi fick rätt till slut, säger Annette Frisk, sektionsordförande.

Roger Granat som är socialchef i Uddevalla tycker att det är olyckligt att det tog lång tid innan en lösning nåddes centralt av Kommunal och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

Han säger att kommunen varit ouppmärksam på anställningsavtalen.

– De flesta hos oss hade ikryssat en ruta på anställningsavtalet där det stod ständig natt. Det var vårt fel, säger Roger Granat.

I våras startade heltidsresan om i Uddevalla. Sedan dess och fram till årsskiftet har ungefär hälften av dem som arbetar deltid på särskilda boenden gått upp till heltid, enligt kommunen.

Kommunal upplever en förändring.

– De ute på arbetsplatserna blir mer lyssnade på i dag än när vi startade 2019. Det blir inte alltid bra, men det finns en vilja nu som inte fanns då, säger Johan Elmberg.

Så många jobbar heltid i din kommun.

Hälsoscheman

Så många jobbar heltid i din kommun

Arbetstider

Samtidigt fortsätter Kommunal i Uddevalla att kämpa för att nattarbetarna ska få tillbaka pass på minst tio timmar och därmed färre nattpass. Inspirerade av Kommunals framgångar i Göteborg har en namninsamling startat, hittills har drygt 500 person skrivit under. I nästa vecka lämnas den till politikerna.

– Vi är trötta på de så kallade hälsoschemana. Först jobbade vi 9,5 timmar, sedan sänkte de till 9. Det är mycket tyngre för kroppen. Tillsammans är vi starka, jag hoppas på en förändring så snart som möjligt, att vi inte ska behöva må dåligt så länge till, säger Donna McCullough, undersköterska på Österängens vård- och omsorgsboende.