Sotenäs nattpatrull slipper ensamarbete
Det blir inget ensamarbete för hemtjänstens nattpatrull i Sotenäs. Efter hård kamp av personalen och facket har politikerna ändrat sig.
– Vi har fått mycket stöd från undersköterskor på andra orter och kommunbefolkningen, säger Kommunals sektionsordförande Petra Sundbladh.
Beslutet att skära ner från två till en undersköterska i nattpatrullen togs redan 2019 av omsorgsnämnden i Sotenäs, men sköts upp av pandemin. I juni i år skulle neddragningen genomföras, men sommarvikarierna vägrade ha ensamt ansvar för 25 fasta besök och 300 larmkunder.
När neddragningen åter skulle göras i augusti skrev skyddsombudet Ann-Sofie Svensson och två kollegor en insändare i lokaltidningen.
– Det fungerar ju inte om man är ensam, det såg vi ju. Därifrån rullade bollen på, med tidningen och radion som intervjuade oss. När vi kontaktade omsorgsnämndens politiker märkte vi att de inte förstod vad vi pratade om, säger Ann-Sofie Svensson.
Kommunal organiserade en namninsamling i protest mot beslutet och gav politikerna en bildkarta över politiska beslut som tagits och den kritik som framförts i medierna. Politikerna sköt upp beslutet och bestämde att en ny risk- och konsekvensanalys skulle göras, något som facket anser borde ha gjorts från början.
Politikerna Mikael Sternemar (L) och Sanna Gustafsson (S) följde också med nattpatrullen på ett arbetspass. Socialdemokraterna var sedan tidigare emot förändringen och liberalernas Mikael Sternemar säger till KA att det var uppenbart att nedbemanningen inte var realistisk.
– Det var väldigt många intryck under arbetspasset men sammanfattningsvis så hade de fullt upp att göra hela tiden.
Han påpekar att han inte var med vid beslutet 2019 och redan innan ansåg att det inte skulle fungera. Tanken var att nattpatrullens ensamarbetare skulle ha hjälp av personalen på ett äldreboende.
– Men det skulle inte gå. Dessutom har vi en ö som inte har någon fast förbindelse där man kan bli fast, säger Mikael Sternemar.
Jag tror det var viktigt för de såg hur vi behövde använda varenda minut. De var båda väldigt förvånade över hur hårt vi jobbar och hur vi ändå löser det.
Ann-Sofie Svensson jobbade den natten politikerna följde med.
– Jag tror det var viktigt för de såg hur vi behövde använda varenda minut. De var båda väldigt förvånade över hur hårt vi jobbar och hur vi ändå löser det. Vi åkte ut halv tio på kvällen och var tillbaka tio i fem på morgonen.
Hon säger att hon gärna hade varit en fluga på väggen i bilen när politikerna, som av integritetshänsyn inte följde med in till brukarna, satt kvar.
– Vad de pratade om då skulle jag gärna ha velat höra.
Kommunals Petra Sundbladh välkomnar att politikerna åkte med nattpatrullen, men påpekar att de som är ansvariga borde lita på personalen när de beskriver för sin chef att arbetssituationen är ohållbar.
– På högre nivå i kommunen går de på tillitsbaserat ledarskap, men det gäller inte för undersköterskorna. Det skrämmer mig.
Petra Sundbladh lyfter fram styrkan i skyddsombud som säger ifrån, det opinionsarbete sektionen och personalen drivit, och facklig politisk samverkan, som förklaringar till framgången.
– Jag tror det här har lyft frågan om bristerna i vårt välfärdssystem och att vi inte kan fortsätta dra ner så att det drabbar både de äldre och personalen. Vi har en tvåsiffrig sjukfrånvaro.