– Det handlar om 1,5 miljoner svenskar som kommer att få en påfyllnadsdos, säger Lena Hallengren.

Sedan tidigare har olika riskgrupper erbjudits en tredje påfyllnadsdos av covid-19. I dag kom beskedet att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar en tredje dos till alla som arbetar på särskilda boenden, i hemtjänst och inom hemsjukvården.

Samtidigt kom också rekommendationen att alla personer över 65 år ska erbjudas en tredje dos.

Jan Holmgren, professor emeritus i medicinsk mikrobiologi.

Experten: Därför behövs en tredje dos

Covid-19 – vaccinering

KA reder ut

I en tidigare intervju med Kommunalarbetaren säger professor emeritus Jan Holmgren att påfyllnadsdosen behövs för att skyddet från vaccinet avtar efter några månader. Han menar att omsorgspersonal är en viktig grupp att vaccinera.

– Både för att skydda personalen, särskilt de grupper som är mycket utsatta för smitta, och för att bidra till att de inte smittar de särskilt sköra personer som vårdsökande, behandlade och omhändertagna ofta utgör. Samtidigt är det viktigt att betona att även om vaccination kraftigt minskar risken för att bli sjuk och smitta andra är inte skyddet hundraprocentigt och måste fortsatt kompletteras med andra föreskrivna skyddsåtgärder.