Vilka regler gäller för resurspass?
Vad kan arbetsgivaren tvinga oss till när det gäller resurspass? frågar ”Undrande undersköterska”.
Jag jobbar sedan några år som undersköterska i kommunal hemtjänst. En dag stod helt plötsligt ordet ”resurspass” i ett sms till mig, sänt bara någon timme innan jag skulle gå på mitt arbetspass. Jag beordrades nu till en ort där jag aldrig tidigare varit, medan vissa kolleger hamnade hos misstänkta coronapatienter och vårdtagare de inte kunde något om.
Jag sade nej med skälet att jag inte ens hittade till nya orten och hotades då med skriftlig varning. Facket sade att det tagits beslut om resurspass för något år sedan ”för att alla skulle ha chans till heltid.” Men jag vill inte arbeta heltid. Jag fick även veta att resurspassen skulle föregåtts av två-tre dagars bredvidgång på nya orterna. Men chefen sade att det inte alls behöver vara bredvidgång, utan att det bara är att åka! Vad är rätt, vad är fel?
/ Undrande undersköterska
SVAR: Resurspass är inget som regleras i det centrala avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner. Dock använder sig vissa arbetsgivare av just det begreppet. Oftast handlar det då om att ett eller flera arbetspass utförs på annan enhet än den där man jobbar i vanliga fall.
Här är det svårt att ta ställning till helheten och vad som är rätt eller fel. Men arbetsgivaren har ju ansvaret för arbetsmiljön. Att hantera arbetstid och schemaläggning på det sätt du beskriver, som att man inte får bredvidgång och att man skickas till arbetsplatser man aldrig varit på med mera, det är inte okej. Ditt lokala Kommunal har mer kunskap om de lokala förutsättningarna, så ta kontakt med dem.