– Hälsosamma eller hållbara scheman innebär att vi går emot personalens mående helt och hållet. Det är inget bra flow i schemana, det är långa pass, det är felrotation, det är dåligt med återhämtning. Vissa veckor jobbar du sex dagar och andra två dagar, säger Annika Larsson, facklig företrädare för Kommunal i Kungsbacka.

Frågor och svar om hälsoscheman.

Hälsoscheman

Missnöjd med schemat? Här är dina rättigheter

Arbetstider

Kommunen var tidiga att korta nattpassen till nio timmar. Trots protester har de blivit kvar. Kommunen pekar på att sjukskrivningarna inte har ökat, men Annika Larsson säger att det är för att personalen säger upp sig när de inte orkar.

– Vi har tappat jättemycket kompetens. Kranskommunerna runt Kungsbacka är glada.

I Kungsbacka är resurspass infört. Personalen ska jobba 10-20 procent av sin arbetstid på en annan arbetsplats eller avdelning. För de flesta blir det 20 procent, enligt Annika Larsson.

Monica Olsson, Madeleine Berggren, Susanne Svensson och Julia Nilsson, anställda i äldreomsorgen i Bromölla.

Hälsoscheman

De gör uppror mot hälso­scheman

Arbetstider

Under pandemin har det varit något mindre resurspass, men de har varit kvar. På äldreboendena jobbar personalen på andra avdelningar på samma boende, medan gruppboendepersonalen måste vara beredda att jobba på andra boenden.

– Vi vet inte när resurspassen kommer. Har du riktig otur kan du få veta det kvällen innan, när du är ledig. Det skickas ett sms på eftermiddagen och du förväntas ha sett det. Det blir en stress även när du är ledig. Hela den lediga dagen blir förstörd då det finns en oro för du inte vet var du ska vara, säger Annika Larsson.

Hon säger att det kan bli snabba ändringar i schemat också.

– Du kanske ska börja sju och sen får du veta att du har ett resurspass eftermiddag/kväll. Det vi påtalar är hur medlemmarna ska få ihop det med familjeliv och barnomsorg.

Kommunal är kritiskt till att kommunen flyttar på resurspassen och anser att personalen behandlas som poolpersonal, trots att de inte är anställda som det. Facket har drivit att det är ett brott mot kollektivavtalet och tvisten är nu uppe på central nivå. Förbundet vill inte kommentera tvisten.