– Efter att de lagt förslaget har vi haft ett antal olika möten med arbetsgivaren, vi har varit ute på arbetsplatserna, vi har gjort olika riskbedömningar, säger Olga K Roos, vice ordförande i Kommunals sektion Malmö vård och omsorg.

Resurspass, som införts i många kommuner i samband med att fler ska erbjudas heltidsarbete, innebär att vissa arbetspass kan förläggas på andra ställen än sin egen arbetsplats. I Malmö ville man från början att de anställda under de passen skulle vara beredda att ha hela Malmö som arbetsplats, inte bara sitt eget område.

Förslaget lades fram i somras.

– Det har varit en process kring detta, vi har tryckt på och förklarat vikten av att inte göra det här. Undersköterskorna vill inte accepteras sådana här arbetsvillkor, säger Olga K Roos.

Den 28 januari kom beskedet att arbetsgivaren backar.

– De ha lyssnat på oss och tänker nu att det här inte är genomförbart.

Resurspassen är ofta en del av det som kallats hälsoscheman eller hållbara scheman och har väckt mycket kritik runt om i landet.

Resurspassen som sådana har alltså även införts i Malmö men kommer nu endast ske inom ens egna område, inte alla tre områden/sektioner som ursprungsförslaget var.

Vad tycker medlemmarna om resurspassen generellt?

– Det vi har fått höra från våra medlemmar är att det inte är så populärt. Men hur man ställer sig till resurspass nu när man ska jobba i sin egen sektion kan jag inte svara på, säger Olga K Roos.

Enligt Helen Martinsson, tillförordnad avdelningschef på Hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö kommer resurspassen att utvärderas efter hand.

”Arbetsgivaren har lyssnat in medarbetarnas och Kommunals synpunkter”, säger hon i en skriftlig kommentar,