Regeringen gav i dag besked om att den vill ta bort 365-dagarsregeln i sjukförsäkringen och att prövningen av arbetsförmågan förändras från 62 års ålder. Dessutom vill regeringen utreda möjligheten att ändra i karensavdraget för dem som arbetar i kontaktyrken inom äldreomsorg samt hälso- och sjukvård.

– Att regeringen nu vill ta bort den sista stupstocksregeln vid 365 dagar är en megaseger för alla dem som har skrivit på vår namninsamling för en mänskligare sjukförsäkring, säger Tobias Baudin nöjt till Kommunalarbetaren.

Han påpekar att de föreslagna förändringarna är nödvändiga, inte minst med tanke på att andelen sjukskrivna längre än 14 dagar är dubbelt så stor i omsorgsyrken inom välfärden jämfört med övriga arbetsmarknaden.

Tobias Baudin tycker att mycket går Kommunals väg i det som hittills är känt i regeringens budgetförslag.

– Det var länge sedan jag såg en så Kommunalvänlig budget. För någon vecka sedan kom förslag om att hänsyn till ålder ska tas vid prövning av rätten till sjukpenning. Och i går kom förslag om utökat stöd till omställning och studiestöd helt enligt det LAS-förslag Kommunal har enats om med Svenskt Näringsliv, PTK och IF Metall.

De förslag regeringen har presenterat ska godkännas av riksdagen. Det är osäkert om där finns en majoritet för att ändra reglerna i sjukförsäkringen.

Tobias Baudin uppmanar i ett pressmeddelande alla partier att säga ja till förslaget.

– Medlemmarna i Kommunal kräver med rätta en mänsklig sjukförsäkring som går att lita på. Nu är det upp till riksdagens partier att visa att man tar frågan på allvar och se till så sjukförsäkringen levererar på sitt uppdrag: ekonomisk trygghet vid sjukdom, säger han i sin uppmaning.