Om regeringen får igenom sin budget i vinter ska det bli lättare för dem som är 60 år eller uppåt att få sjukersättning. Förut skulle dessa personers arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden, nu ska den prövas mot yrken de har erfarenhet av eller som faktiskt är tillgängliga. Regeringen kallar förslaget för ”trygghetspension”.

Tobias Baudin lyfter fram att snittåldern för när undersköterskor går i pension är 64 år. 

– Varje år man kan skjuta upp sin pension innebär mellan 8 och 10 procent mer i pension resten av livet. Det här är så jäkla viktigt inför pensionen för medlemmarna i Kommunal. Och det hade aldrig skett om inte Kommunal hade drivit den här frågan så hårt.

Tobias Baudin.

Utslitna äldre kan få sluta jobba tidigare

Nyheter

Han säger dock att han inte är nöjd än. Tobias Baudin hade helst sett att det fanns en generell möjlighet att gå tidigare för exempelvis barnskötare, bussförare och undersköterskor.

– Jag tycker det. Du ska kunna välja om du vill gå tidigare, men det är klart att man då inte kan få full lön. Vi vill att det ska finnas en ännu tydligare rättighet för de här yrkena.

Tobias Baudin lyfter särskilt fram Vänsterpartiets roll i budgetarbetet som pågår nu.

– Jag har en jättebra löpande dialog och kontakt med Vänsterpartiet och ska inom kort träffa Nooshi Dadgostar igen. Det är ingen hemlighet att jag vill driva hela Sveriges riksdag åt vänster.

Kommunal hoppas nu på fler reformer som gynnar medlemmarna.

– Det jag förväntar mig närmast är en rejäl satsning på bättre sjukförsäkring. Som det är nu har vi en stupstock vid 365 dagar. Det är inte rimligt.