I en intervju med Kommunalarbetaren vill Kommunals ordförande Tobias Baudin bland annat att regeringen slopar de tidsgränser som finns i sjukförsäkringen och tar bort karensavdraget vid sjukdom.

Ansvarig minister är Ardalan Shekarabi. Han utlovar inga direkta förändringar, men säger ändå att han har samma inställning som Kommunal och att det kommer att tas upp i förhandlingarna med regeringens samarbetspartier, det vill säga Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi vill förverkliga de lagförslag som ligger på regeringens bord, bland annat att ersätta begreppet ”normalt förekommande arbete” till ”angivet arbete”.

Tobias Baudin och Kommunal kräver förändringar av sjukförsäkringen.

Kommunal sätter press på regeringen

Nyheter

Han lyfter också fram att man vill ha mer fokus på rehabilitering i sjukförsäkringen och äldreregler som ger myndigheterna möjlighet att beakta om man är väldigt nära pensionsåldern.

– Det kommer att vara föremål för förhandlingar, men det är ingen hemlighet att vi vill ha en starkare sjukförsäkring.

Är din bild att du har med dig samarbetspartierna?

– Det återstår att se. Men min förhoppning är att blottorna som avslöjats i sjukförsäkringen under pandemin leder till att fler partier kommer fram till att vi måste laga de här försäkringarna och skapa en större ekonomisk trygghet vid sjukdom.

Tobias Baudin säger ”aldrig mer karensavdrag”. Vad är din hållning i den frågan?

– Karensersättningen förlängs under våren. I en dialog med Kommunal och Vårdförbundet har vi landat i att det sedan är möjligt att helt förhandla bort karensavdraget för parterna.

Men karensavdraget försvinner inte lagstiftningsvägen för alla?

– Det finns inte några sådana planer.