För att sätta press på hela riksdagen och framför allt den socialdemokratiskt ledda regeringen drar Kommunal i gång en politisk kampanj för en förändrad sjukförsäkring. 

– Socialdemokraterna och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi måste ta taktpinnen nu. Det här borde gå att göra i höstens budget. Det är vårt krav, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Kommunals krav har tre delar. Kommunal kräver att tidsgränserna vid 180-dagars respektive 365-dagars sjukskrivning helt försvinner:

– Nu är det med piska och bestraffning sjuka människor ska tvingas tillbaka till jobbet. Istället för rigida tidsgränser vill vi ha stödpunkter som utgår från varje individ och som handlar om rehabilitering. En mänskligare sjukförsäkring, helt enkelt.

”Låt oss ta kamp mot sjukförsäkringen”

Debatt

Krav två handlar om det som Tobias Baudin kallar ”hitte-på-jobben”. I dag ska alla sjukskrivna efter 180 dagar få sin arbetsförmåga prövad mot ”andra förekommande arbeten” på hela arbetsmarknaden. Kommunal vill att den skrivningen förändras och förtydligas.

– Vilket ”annat förekommande arbete” ska en undersköterska med utsliten rygg och axlar förväntas klara av? I dag betyder det bara att man skickar ut barnskötare, bussförare och undersköterskor i arbetslöshet istället för att få hjälp tillbaka till sina arbeten som dessutom behöver arbetskraft.

Kommunals tredje krav handlar om att ta bort karensavdraget för alla yrkesgrupper.

– Genom att tillfälligt ändra regelverket nu under pandemin har politikerna själva visat att systemet med ett karensavdrag inte fungerar bra. Vi är glada att det är borta tillfälligt men säger samtidigt: aldrig mer ett karensavdrag!

Att sjukförsäkringen inte fungerar drabbar framförallt arbetarkvinnor. Vi har en feministisk regering och den bör visa att den är det i konkret handling.

Tobias Baudin, ordförande Kommunal

Tobias Baudin räknar med att Kommunals krav ska tillgodoses redan i regeringens kommande höstbudget.

– Det finns två utredningar som går in på de frågor som vi lyfter om tidsparametrarna och skrivningen om ”annat förekommande arbete”. Det går att agera utifrån dem så det kan göras väldigt snabbt. Jag förutsätter att det görs i höstens budget, det är vårt krav.

Baudin säger att han är medveten om att flera partier i riksdagen måste vara överens för att det ska bli verklighet, men sätter samtidigt det hårdaste trycket mot Socialdemokraterna:

– Det är ändå Socialdemokraterna i spetsen, och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som är ansvariga och måste ta taktpinnen nu. Att sjukförsäkringen inte fungerar drabbar framförallt arbetarkvinnor. Vi har en feministisk regering och den bör visa att den är det i konkret handling, säger Tobias Baudin.

Ardalan Shekarabi (S).

Vad säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi när du pratar med honom?

– Han hänvisar till utredningarna och till att regeringen gjort förändringarna vid 180 dagar. De kan slå sig för bröstet för det, men det är bara ett bevis på att helheten i sjukförsäkringen inte fungerar. Med maskiner kan man ha stela parametrar vid särskilda tidpunkter. Det fungerar inte med människor. 

Hur ska kampanjen sätta press på regeringen?

– Det sker framför allt via sociala medier. Vi lyfter fram medlemmar som drabbats och att det är viktigt för alla att det finns en försäkring man kan lita på. I samband med kampanjstarten i morgon onsdag drar vi också igång en namninsamling för en mänsklig sjukförsäkring. 

Tobias Baudin, Kommunal.

Kommunal lovar rättshjälp till utförsäkrade

Nyheter

Att sjukförsäkringen är hård och att många farit illa av den är ingen nyhet, men det är först med de covid-sjuka som den stora debatten om sjukförsäkringen startat?

– Jag delar frustrationen över att sjukförsäkringen inte fått tillräcklig uppmärksamhet innan pandemin. Politikerna reagerar först nu när det drabbar många och får medias ljus på sig. Det är samma sak med äldreomsorgen, som vi larmat om i flera år. Det är förjäkligt att det ska krävas en pandemi men man ska inte vara bitter – nu får vi möjlighet att göra en kampanj och förändra.

Varför gör ni en politisk kampanj om något som inte är en rent facklig fråga?

– Jag har gett ett löfte om att Kommunal ska bli mer politiska – inte partipolitiska – men politiska. Det finns vissa frågor som vi inte kan förhandla om men som påverkar medlemmarnas liv på ett genomgripande sätt. Det är sjukförsäkringen, pensionen och a-kassan. Då ska vi vara där och påverka.