Att statsminister Stefan Lövén skulle tala om att han avgår var ingenting som Tobias Baudin visste om.

– Nej, det var inte väntat. Men samtidigt har han haft 50 procent chans att bilda ny regering eller utlysa extraval. Och jag delar hans analys av läget, ett extraval är ytterst dåligt för landet. Vi som är sveriges största välfärdsfackförbund vet att pandemin inte är över.

Han oroar sig för att Sverige hamnar i ett politiskt vakuum med samma mandat i riksdagen som det tidigare tog fyra månader att bilda regering på.

– Det är en sorgens dag för politiken. Vi behöver en handlingskraftig regering i det här läget.

Uppmaningen till alla partier är att samarbeta.

– Lämna bråk, prestige och gammalt groll är mitt budskap till alla partiledare och politiker.

Samtidigt menar han att det kan bli svårt.

– Det ser ännu mörkare ut nu än det gjorde efter valet. Parti efter parti målar in sig i hörn. Det är dags att släppa prestigen. Jag tror att väljarna kommer att belöna ansvar.

Statsministern har sagt att han står till talmannens förfogande för att bilda ny regering och Tobias Baudin hoppas på en sådan utveckling framför en moderatledd regering.

– Det är många reformer som gått igenom som varit bra för oss. Som satsningen på välfärden, att undersköterskor erbjuds arbete efter utbildning och så familjeveckan som var på gång. Jag tror att det blir svårare med Kristersson.

Blir det trots talmannens fyra försök att bilda regering utan val ändå ett extraval så är Kommunal redo.

– Vi var redan förberedda för att ringa alla medlemmar inför kyrkovalet i september. Så vi är redo för att göra ett eventuellt extraval till ett välfärdsval.