Vi arbetar som boendestödjare på ett privat stödboende inom socialpsykiatrin och gör hembesök och bemöter boende inom detta område. Vi har givetvis utbildning och har gått många olika relevanta kurser och utbildningar genom åren.  

Arbetsgivaren driver också en träfflokal och vill nu att vi boendestödjare ska vara där en dag i veckan och laga mat. De har tidigare haft en timanställd för detta, men tagit bort denna för att spara pengar. Jag vet inget om matlagning och undrar om vi kan tvingas göra detta? Det är ju egentligen helt andra arbetsuppgifter.

/ Medlem som undrar

Lars-Sture Johansson ombudsman på Kommunal
SVAR: Arbetstagarens arbetsskyldighet är långtgående. Men en förutsättning för det är att man har rätt kompetens eller får vidare­utbildning för att tillskansa sig de kunskaper som krävs för arbetsuppgifterna. Ta kontakt med din lokala fackliga företrädare som kan hjälpa till att reda ut detta tillsammans med din arbetsgivare.