Undersköterskan Frida låter kottarna sköta protesterna
När coronapandemin sätter stopp för demonstrationer i grupp låter undersköterskan Frida Turander sina omsorgskottar sköta protesterandet. Budskapet är glasklart.
– Ingen ska bli sjuk av sitt jobb, säger hon.
”Mänskligare scheman”, ”Ökad personaltäthet” och ”Arbetsskor ja tack”. Kottar i olika storlekar håller i små plakat med budskap. Undersköterskan Frida Turander från Hagfors kallar de omsorgskottar och publicerar bilder på dem på Instagram under namnet Omsorgskottar.
Kottarna kom till genom att Frida Turander sett att andra hade använt kottar och andra figurer vid klimatdemonstrationer.
– Det var en rolig idé. Jag vände mig till gruppen Undersköterskeupproret och frågade andra undersköterskor vad de tyckte att kottarna ska säga.
Men bakgrunden är mer än bara en rolig idé. Under ett helt år var Frida Turander sjukskriven på heltid för utbrändhet från sitt jobb i hemtjänsten i Hagfors. Anledningen var att arbetsbelastningen var för hög.
– Jag kraschade ganska hårt. Jag vaknade en morgon och kunde knappt ta mig ur sängen. Under de första månaderna trodde både jag och läkarna att jag fått en stroke.
Sedan en tid tillbaka jobbar Frida Turander 25 procent på ett särskilt boende. Där är det lättare att göra anpassningar och så behöver hon inte förflytta sig på samma sätt som i hemtjänsten. Men, det tar tid att komma tillbaka.
– Det blir som en slags hjärnskada. Det tar längre tid att lära sig om sina vårdtagare.
En hjälp att komma tillbaka från utbrändheten har varit att vistas i naturen. Där kommer kottarna väl till pass. Hon har skapat en lite kotteverkstad hemma där kottarna får protestera när det inte går att demonstrera som vanligt.
– Jag går ut och plockar kottarna och sätter dit ögon och gör en liten pinne med olika plakat. Det blir som en terapi i sjukdomen, det är rofyllt, säger hon.
De reaktioner hon fått har varit positiva, men hon hoppas att fler ska ta tills sig av kottarnas budskap och lyssna på det.
– Drömscenariot är att samhället tar det här på allvar. Vi har en coronapandemi, men det pågår sedan länge en stressepidemi, särskilt i kvinnoyrkena. Det är något som man måste ta på allvar.