Regeringen har precis skickat ut förslaget på remiss och enligt det ska möjligheten att förhandla bort karensavdraget införas på försök från den 1 augusti nästa år och i 1,5 år framåt.

I somras krävde Kommunal tillsammans med Vårdförbundet att karensavdraget avskaffas helt – eller åtminstone att det blir möjligt att förhandla bort i avtal. Det är nämligen inte möjligt i dag. Det är kravet från de båda fackförbunden som ligger till grund för förslaget, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

– Vi vill skapa förutsättningar för parterna inom avtalsområden där detta är särskilt viktigt med tanke på smittorisken, säger Ardalan Shekarabi till TT. 

Ardalan Shekarabi (S).

Enligt förslaget ska möjligheten att avtala bort karensavdraget finnas för yrkesgrupper som är särskilt utsatta för att smittas av covid-19 eller andra infektionssjukdomar, som personal som har kontakt med äldre och funktionshindrade. 

Sedan i mars står staten för delar av karensavdraget, för att människor ska ha lättare att stanna hemma från jobbet vid symtom och på så sätt minska risken för smittspridning. Det har precis förlängts till den sista april nästa år.