Minns ni våren 2020? Minns ni när covid-19 började storma i världen? Minns ni hur lite kunskap vi hade om detta virus? Minns ni att vi inom vården inte fick använda skyddsutrustning i patientnära arbete? 

Det minns jag. Osäkerheten kring hur detta virus smittar, om man kan bli smittad flera gånger, när vaccinet skulle komma och vilken skyddsutrustning vi skulle använda.

Jag minns också när jag tittade på Uppdrag Granskning i höstas, ”Spelet om munskydden”, där man fick följa skyddsombud från Kommunal, som lade ett skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm. Detta på grund avatt man saknade skyddsutrustning i det patientnära arbetet. Man krävde att man skulle använda både munskydd och visir när man tog hand om de gamla. 

Hurrarop hördes över hela landet, äntligen fick vi till ett prejudicerande fall som vi kunde följa, nu skulle vi vårdpersonal få rätt skyddsutrustning! 

Arbetsmiljöverkets inspektör Jenny Bengtsson ställde sig bakom skyddsombudens begäran, man skulle använda både munskydd och visir i patientnära arbete. Hurrarop hördes över hela landet, äntligen fick vi till ett prejudicerande fall som vi kunde följa, nu skulle vi vårdpersonal få rätt skyddsutrustning! 

Det var det vi trodde. Sedan började en härva av sällan skådat slag, där Arbetsmiljöverkets chefer tillsammans med region Stockholm hade separata möten utan Kommunal. Det började pratas i leden och helt plötsligt var det inte prejudicerande längre. Kampen fortsatte.

I dag ska alla vårdarbetsplatser ha tillgång till skyddsutrustning. Vi går runt med munskydd även i personalutrymmena och när vi åker kollektivtrafik. Det har blivit det normala i något onormalt. Men det som inte har återgått till det normala är Jennys arbetsmiljö.

Jenny Bengtsson, Arbetsmiljöverkets inspektör som stod upp för oss som jobbar patientnära. Som sa ifrån rejält när Arbetsmiljöverkets chefer och region Stockholms chefer började smida planer tillsammans. Som sa ifrån, larmade. Som blev, jag citerar ”mer eller mindre lämnad i sticket” av sin arbetsgivare Arbetsmiljöverket. 

Nästa gång vi blir tvungna att lägga skyddsstopp, för att det finns risk för liv och hälsa i vår arbetsmiljö, vilken sida kommer Arbetsmiljöverket stå på då?

Jenny Bengtsson. Arbetsmiljöverkets inspektör. Du sa ifrån. Du ställde dig bakom Kommunals skyddsombud. Du stod upp för oss som arbetar inom vården. Du är vår hjälte. Tack för att du vågade. Tack för att du tog striden för oss. 

Och här står vi nu. Enligt Uppdrags Gransknings ”Håll käften och lyd!” som sändes på SVT i veckan har Jenny fått tillbaka sin tjänst som arbetsmiljöinspektör. Men är förtroendet till styrningen inom Arbetsmiljöverket skadat hos oss som är skyddsombud? Nästa gång vi blir tvungna att lägga skyddsstopp, för att det finns risk för liv och hälsa i vår arbetsmiljö, vilken sida kommer Arbetsmiljöverket stå på då? Kommer de att stå på inspektörens sida eller kommer de ta ett eget beslut tillsammans med arbetsgivaren, över inspektörens huvud? 

Så många frågor, så lite svar. Så, jag passar på igen – Jenny Bengtsson. Tack. Du är vår hjälte.