Från årsskiftet sänktes friskvårdsbidraget från 2000 kronor om året till 1000. Med den minskningen finns en risk att många kommunalare nu inte kommer att ha råd att kosta på sig friskvård i samma utsträckning som tidigare, menar Saara Gustafsson, huvudskyddsombud för Kommunal Team Haninge.

– Det här gör medlemmarna upprörda. Det lilla man har, det naggas det på. Friskvårdsbidraget är det som gör det möjligt att kosta på sig. Det är extra provocerande när vi står mitt i en pandemi med allt vi uträttat och fortfarande uträttar. Vi är alltid längst ner i näringskedjan, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) hänvisar i tidningen Mitt i Haninge till att kommunanställda erbjuds subventionerat årskort på simhallen och att det finns nio utegym, men det tycker inte Saara Gustafsson är tillräckligt.

– Alla vill inte träna bland folk och nu ska vi ju inte hålla på och trängas. En del har använt bidraget till att gå på regelbunden massage för till exempel värk i axlar och nacke eller på online-yoga hemma. Det blir mindre valfrihet nu och risk för att folk får mer värk och blir sjuka, säger hon.

– Jag vet inte om man förstår att den här tusenlappen gör en sådan stor skillnad. Det är nog svårt att ta till sig för många människor att man lever på den marginalen fast man har ett arbete.

Grannkommunerna Huddinge kommun och Nynäshamns kommun har höjt sina friskvårdsbidrag och Tyresö kommuns bidrag är oförändrat.

Fotnot: Bilden är licenserad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia.