Liselotte Kjellström är undersköterska på Östra sjukhuset i Göteborg och ett av de skyddsombud som ser en risk för ökade sjukskrivningar. 

– Hur ska vi orka? Det är för jäkligt, jag tror inte regionen förstår, säger hon.

Marie Åsberg, professor emerita i psykiatri vid Karolinska institutet.

Covid-19

Stressexpertens varning: ”Stödåtgärder behövs”

Arbetsmiljö

För snart ett år sedan började covidpatienterna öka på intensivvårdsavdelningarna. 

Göteborg, Sörmland och Stockholm drabbades hårt av pandemins första våg. Där larmar nu skyddsombuden om ökad stress, tecken på utmattning och risk för fler längre sjukskrivningar.

– Den första vågen var som en krigszon. Nu i den andra vågen är det många som behöver hjälp för det stressrelaterade. Det är många som är nära gränsen, säger Liselotte Kjellström.

Nu fruktar hon att pandemin ska gå in i en tredje våg.

– Vi är slutkörda i kropp och själ, vi har mer ont i kroppen, i handleder och i ryggen, frågan är vad som händer om det kommer en tredje våg? Det är bara att hoppas att folk vaccinerar sig, säger Liselotte Kjellström.

Liselotte Kjellström.

Hur ska vi göra ett systematiskt arbetsmiljöarbete mitt under pågående pandemi? Vi har knappt tid att träffa någon.

Liselotte Kjellström

Hon är rädd för att sjukskrivningarna ska öka. Ny forskning visar att undersköterskor som arbetar i frontlinjen och varje dag möter covidpatienter kan ha större risk att drabbas av stressreaktioner och PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. 

Flera skyddsombud på de sjukhus som tillhör Sahlgrenska har kolleger som varit sjukskrivna för PTSD, men också för fysiska besvär som yrsel, hjärtklappning och tryck över bröstet. Andra har tagit extrapass, fått för lite återhämtning och därför varit sjukskrivna.

Samma varningstecken ser Kommunal i både Region Sörmland och Stockholm.

– Magkänslan är att det är tuffare nu, folk är tröttare nu, det är mer psykisk ohälsa, men man jobbar på även om det är slitsamt, säger Maria Ljungberg, Kommunal, Södertälje sjukhus.

Liselotte Kjellström.
Liselotte Kjellström.

På Östra sjukhuset i Göteborg ser Liselotte Kjellström hur kollegerna visar allt fler tecken på stress och är lättirriterade eller ledsna. Andra pratar om att minnet sviker. Psykologstöd erbjuds via företagshälsovården, men först ska chefen kontaktas.

– Det ger fel signaler, folk blir anti. Om man behöver hjälp tror jag inte att man går till arbetsgivaren, man är rädd för vad arbetsgivaren ska säga, säger Liselotte Kjellström.

I stället efterlyser hon tid för reflektion under arbetspasset. 

Helena Karlsson och Alice Johansson.

Covid-19

Undersköterske­podden #16

Podd

Västra Götalandsregionens strategi att det systematiska arbetsmiljöarbetet ska förebygga ohälsa i det här ansträngda läget ifrågasätter hon.

– Hur ska vi göra ett systematiskt arbetsmiljöarbete mitt under pågående pandemi? Vi har knappt tid att träffa någon, säger Liselotte Kjellström.

Farhågor för fler sjukskrivningar finns också hos facket i Region Sörmland.

– Folk är jättetrötta, men de är tysta, det är en farlig tystnad, de bara jobbar på, säger Pia Jarl, huvudskyddsombud, Kommunal Region Sörmland.