”Vi är slutkörda i kropp och själ.”

Orden är Liselotte Kjellströms, undersköterska på Östra sjukhuset i Göteborg och ett av de skyddsombud som vittnar om hur många av hennes kolleger mår efter pandemins första och andra våg

Och med den hårda arbetsbelastningen i pandemins frontlinje ökar risken för psykisk ohälsa. Det blir tydligt i en pågående studie som vi tagit del av. I den ingår undersköterskor och sjuksköterskor som möter covidpatienter varje dag. För dem är ­risken klart högre att drabbas av starka stress­reaktioner och av posttraumatiskt stressyndrom. 

Frågan nu är vad som görs både för att förebygga stress och hjälpa dem som är nära gränsen för vad kroppen och själen tål?

I reportrarna Christina Swahns och Helena Gunnarssons reportage är arbetsgivarna inte så oroliga för att sjukskrivningarna ska öka. Trots att detta pandemiår inneburit ett enormt slit och stor press på många inom vård och omsorg.

Denna inställning är oroväckande. Precis som personalen har varit på tå och slitit hårt borde arbetsgivarna göra allt för att ge det stöd som behövs i denna extrema situation.


Under de senaste veckorna har vi ­också berättat om sex anställda i ett skolkök som fick sparken efter att ha tagit med sig mat hem från sin arbetsplats. En av kvinnorna, som vi talat med, blev chockad av anklagelsen om stöld och menar att deras chef aldrig har tagit upp detta med dem

Det finns heller ingen dokumentation som visar att arbetsgivaren, Stockholms stad, haft samtal med dem. I  stället sattes det upp övervaknings­kameror för att ”avslöja” de anställda. Lovisa Sundman, Kommunals huvudskyddsombud, säger att det är det värsta hon sett under sina år som facklig före­trädare.

Detta engagerade också er läsare extra mycket. Hela vår bevakning finns samlad här, och du kan också följa debatten och diskutera själv på vår Facebook­sida. Tipsa oss gärna om du känner till eller varit med om något liknande.