Jesper Kemi.
Jesper Kemi 26 år, undersköterska, arbetsplats- och skyddsombud, Korsnäsgården i Falun som drivs av A&O Ansvar och Omsorg AB

– Jag blev lite besviken. Problemet är att jättemånga medlemmar inom privat vård blir besvikna för att det inte blir något engångsbelopp, det fick de på SKR-avtalet. Det är bra med en yrkessatsning. Och avtalet är bra, men inte lika bra som SKR-avtalet. De gick in med samma krav men verkar inte ha fått igenom dem. Det hände inget med nattarbetstiden och de delade turerna, det är en viktig fråga eftersom det är så vanligt i privat vård. Det känns som Kommunal sålde sig för billigt. Men det är bra att det inte blev en konflikt även om det blev lite antiklimax här. Kollegorna verkar mest lättade.

Marie Wilemoll.
Maria Wilemoll 61 år, undersköterska i hemsjukvård, Familjeläkargruppen Odenplan, Stockholm

– Man kan aldrig vara riktigt nöjd. Jag tror inte att folk är det, de får inte 5 500 kronorna som de fick i kommuner och regioner. Nu är det upp till varje arbetsgivare, det finns många som inte kommer att ge de pengarna. Men vi har stor chans att få det hos oss, vi får se hur det blir. I och med att jag jobbar i hemsjukvård så träffar jag mycket hemtjänst, vi har jobbat precis lika mycket med coronapatienter som de på sjukhus. Vi utsätts för smitta. Jag kan tycka att det sämsta med avtalet är att arbetsgivare i hemtjänsten inte kommer att premiera dem för det här året som varit ett rent helvete för alla inom vård och omsorg. Yrkessatsningen är bra, man ska satsa på kompetens. Men jag tycker också att avtalet skulle vara tvingande där, så att arbetsgivarna var tvungna att satsa på utbildning, det är ett steg på vägen mot legitimation. En bra förändring i avtalet är att arbetsgivaren nu måste fördela hela lönepotten även om man bara är fyra på arbetsplatsen, förut kunde arbetsgivaren hålla inne en del av potten om man var färre än fyra. Nu måste de dela ut hela.

Lena Cansund.
Lena Cansund 40 år, undersköterska, arbetsplats- och skyddsombud, Vasallparken i Kalmar som drivs av Humana

– Det känns som Kommunal fick igenom förbättringar för yrkesutbildade, det blir som i kommunen med högre löner och extra för yrkesutbildade. Men man får väl se när man läst på. Det är positivt att de kunnat lösa förhandlingarna utan att behöva ta till blockaden, då blir det bäst för alla. I ett andra steg skulle kocken ha tagits ut i strejk. Men jag tror att alla här är positiva nu, vi har kunnat värva nya medlemmar och alla har vetat att det kunnat bli blockad. Arbetsgivaren har tagit sitt ansvar och bemannat upp. Nu får vi löneökningar för vårt jobb, det har varit kämpigt med corona och mycket frånvaro för sjukdom. Då är det viktigt att de satsar på personalen som jobbar och att allt inte går till vinst.

Anders Ackelid.
Anders Ackelid 61 år, obduktionstekniker, kontaktperson för Kommunal, Unilabs patologi, Sunderbyns sjukhus, Luleå

– Det förefaller som det inte är något retroaktivt. Det är visset. Det är en klar besvikelse som stör mig väldigt mycket. Det är ingen som vill ha en konflikt, men det kanske hade varit värt det för att få ökningen retroaktivt. Det hade åtminstone varit en markering. Sedan är delegationen upprörd över att förbundsstyrelsen la ut informationen på kommunal.se innan de fick veta något. De borde ha fått veta det först. Det fanns en unison uppslutning kring att inte släppa detta, det hade varit bättre att ta en konflikt en vecka.

Alexandra Tillerud.
Alexandra Tillerås 39 år, undersköterska och mentalskötare, tidigare Olivia Hemomsorg i Kungsbacka, nu arbetssökande

– Jag trodde att det skulle bli ett bättre avtal, vi har slitit under corona, i munskydd och visir, haft problem att andas och stressat. Det är inte hälsosamt. Vi får 60 kronor i en yrkessatsning, jag trodde vi skulle få mer, att alla skulle få lägst 1 000 kronor, helst 3 000 kronor. I kommunen ligger de högre i lön, det finns de som får 27 000 kronor i ingångslön. Jag hade som mest 23 600 kronor på heltid. En rimlig lön är minst 25 000 kronor.

– Sedan får vi inte något retroaktivt, det är förargligt att vi inte fick engångsbeloppet på 5 500 kronor som de fick i kommuner och regioner, vi jobbar exakt som dem. Politikerna måste förstå hur jobbigt vi har det inom vården och ge oss förbättringar.