Erika arbetar på intensivvårdsavdelningen, iva, på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Hon berättar om ett läge som är mycket svårt, betydligt hårdare än i våras.

– Vi tar en dag i taget. Det är tufft. Det är många patienter och ont om platser. I våras hade vi inte alls lika många patienter, nu har vi nästan fullbelagt hela tiden. Vi skickar iväg patienter för att kunna göra plats åt nya.

Vaccinering mot covid-19 – det här gäller.

Covid-19 – vaccinering

Vaccination på jobbet – det här gäller

KA reder ut

Förutom lite ömhet i armen har hon inte känt av några biverkningar av vaccinationen. Hon uppmanar alla som kan att ta det:

– Om man läser bipacksedeln på alla andra läkemedel man stoppar i sig hade man inte valt att ta hälften det som finns på marknaden, inte ens receptfria. Allting har biverkningar, men jag tror att ordet vaccination är ett väldigt laddat ord. Jag tror att det har att göra med att det är nytt, folk känner att det inte är prövat tillräckligt. Jag tycker inte att man ska tveka.

Region Skåne började med att vaccinera äldre personer och personal på särskilda boenden den 27 december. Med start under måndagen vaccineras också sjukvårdspersonal, i första hand inom akutsjukvården.

Nu ser Erika Eriksson fram emot nästa dos som hon ska ta om cirka tre veckor.

Vad är det första du ska göra när du är helt vaccinerad?

– Jag kommer fortfarande att ta det lugnt. Men jag kommer att vilja träffa mina nära och kära som är äldre, som jag inte har kunnat träffa på jättelänge. Kanske gå tillbaka till ett lite mer normalt liv.