Personal inom vård och omsorg som hellre går till jobbet när de är småkrassliga än stannar hemma och förlorar en dagslön.

Det är yrkesgrupper som skulle kunna behålla den tillfälliga och mer generösa karensdagsersättningen som införts på grund av coronapandemin.

Det säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

Civilminster Ardalan Shekarabi (S).

Efter coronautbrottet i Sverige införde regeringen en så kallad karensdagsersättning som Försäkringskassan betalar ut för första sjukdagen.

Anledningen var att ingen skulle känna sig tvingad att gå till jobbet sjuk på grund av rädsla att förlora lön.

– Under hösten kommer vi att behöva debattera om det rimliga i att människor som jobbar i verksamheter där de möter många människor inte förlorar ekonomiskt den första dagen de stannar hemma när de är sjuka, säger Shekarabi till Dagens Nyheter.

Det är dock ingen självklarhet att ministern får gehör för sina tankar. S-MP-regeringen skulle behöva stöd av samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna för att det skulle bli verklighet.

Shekarabi säger till DN att han även skulle vilja se en diskussion om regeln som innebär att de som är sjuka mer än 180 dagar måste vara beredda att söka ett annat arbete än det de är sjukskrivna ifrån, annars kan de förlora sin sjukpenning.

Regeringen har fram till årsskiftet infört ett undantag från den så kallade 180-dagarsregeln eftersom köerna till operationer och rehabilitering blivit längre.

Artikeln är tidigare publicerad av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.