Så nu har Coronakommissionen tänkt. Kommit på att det finns brister i äldreomsorgen.

För låg bemanning, för dålig utbildning, dålig tillgång till läkare och så vidare och så vidare. Jag tänker att det kunde de fått veta om de knackat på hos närmaste äldreboende eller hemtjänstgrupp. Fast vad vet vi om det, vi är ju inga experter, eller?

Om de lyssnat på oss kunde de fått höra hur det är att jobba varannan helg med delade turer och några timmars obetald rast mitt på dagen. De kunde fått höra hur det är att komma till jobbet i hemtjänsten och höra att det är många sjuka i dag så ni måste klämma in några fler besök i den redan tajta planeringen. Eller de dagar man inte hinner ta lunch för att Agda är så dålig och hon kan inte lämnas ensam. De kunde fått höra hur det känns att inte veta om man kommer att få semester för det finns inga vikarier i år heller.

Vi tvivlar på att ni egentligen bryr er om vad som står i kommissionen – för ni har ju hört det förr – och efter ett tag när allt är som vanligt igen är vi glömda.

Om de lyssnat på oss skulle de fått höra att vi inte längre tror på tomma löften och välskrivna utredningar. Hur många undersköterskor har suttit med i kommissionen? Varför är våra ord så lite värda? Vi tvivlar på att ni egentligen bryr er om vad som står i kommissionen – för ni har ju hört det förr – och efter ett tag när allt är som vanligt igen är vi glömda. Det kommer inte att finnas pengar till vården, inte då heller.

En enda gång under de 23 år jag jobbat i vården har en politiker kommit för att träffa oss och höra vad vi gör och tycker. Det enda jag minns av det mötet var att han sa att vi behöver fler heltider och högre löner för att locka fler män till vården. Fler män i vården har vi fått men inte fick vi högre löner för det.

Just nu är det populärt att hylla oss, vad skulle ni annars göra. Men vi vill se resultat den här gången. Mer pengar så klart, som kan ge högre lön och högre bemanning vilket skulle ge oss bättre scheman. 

Det kommer in nya vikarier ”direkt från gatan”. De må vara hur duktiga som helst, men de behöver utbildning och någon slags introduktion om vad det handlar om.

Utbildning, de som vill ska kunna utbilda sig till undersköterskor. Satsa även på att utbilda vikarier och timmisar, inte bara de fast anställda. Alla behöver inte bli undersköterskor. Det kommer in nya vikarier ”direkt från gatan”. De må vara hur duktiga som helst, men de behöver utbildning och någon slags introduktion om vad det handlar om. Det finns så mycket man inte hinner lära ut under de få inskolningsdagar de får när de går bredvid, ibland får de börja jobba efter en dag för att det saknas folk.

De behöver lära sig hur man bemöter personer med demenssjukdom, vad det innebär att ha delegering, medicinska termer som man kommer att stöta på. Många har aldrig sett en stomipåse eller kateter. Man behöver lära sig om hygien, förhållningssätt, tänka på att man kommer in i en annan människas hem, ta hänsyn, fråga de äldre hur de vill ha det, lyssna, prata med inte om. Man behöver till och med lära sig att torka arslen.

Nu vill vi se resultat. Nu vill vi bli lyssnade på.