KA har berättat om Danmark som har bestämt att sänka pensionsåldern för alla som haft ett långt yrkesliv.

Det kallas för Arnepension och de som omfattas är de som börjat jobba innan de fyllt 20. Målet är ett rättvisare pensionssystem för arbetare med tunga jobb. I reportaget berättar flera kommunalare om hur de är utslitna av sitt jobb och oroar sig för att orka fram till den höjda pensionsåldern.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att han blir både ledsen och förbannad när han läser vittnesmålen.

– Det är ett svek mot arbetare, och inte minst mot medlemmarna i Kommunal, att politikerna enskilt höjt pensionsåldern och exempelvis inte förändrat regelverket i sjukförsäkringen så att fler kan få sjukersättning. Vi har inga problem med att akademiker och tjänstemän jobbar till de är 70, men våra medlemmar orkar ju inte det.

LO och Kommunal har tidigare främst krävt åtgärder för en förbättrad arbetsmiljö och att sjukförsäkringen måste göras om så att det blir lättare för utslitna att få sjukersättning (tidigare kallat förtidspension). I dag tvingas många i stället ta ut sin pension tidigare, vilket innebär en livsvarigt sänkt pension. Men Kommunals ordförande menar att det inte räcker.

– Att förbättra sjukförsäkringen skulle vara ett rejält bra steg mot en annan pensionslösning och något man kan göra nu direkt. Men vi menar på att har man vissa typer av fysiskt tunga yrken och har jobbat väldigt länge, då måste det finnas något annat pensionssystem så att man inte behöver ansöka om sjukersättning.

Anställda som jobbat i välfärden ska inte behöva bli beroende av samma välfärd när de blir gamla, och tvingas söka sjukersättning för att inte bli fattiga, säger Tobias Baudin.

– Det är ovärdigt. Därför borde de som jobbar i de här yrkena få en förtida pension.

Har man jobbat sedan man var 20 år och är trött och slutkörd vid 60 tror jag inte ens det är samhällsekonomiskt lönsamt att vidareutbilda sig till något annat yrke.

Tobias Baudin

Det krävs fortfarande att arbetsmiljön förbättras och att det blir en balans mellan krav och resurser, understryker Tobias Baudin.

– Jag hoppas att längre fram så har vi en arbetsmiljö som gör att en undersköterska, bussförare eller barnskötare orkar jobba längre. Men det är en väldigt lång väg dit och vi kan inte vänta på det.

Baudin vill inte precisera hur en rätt till tidigare pension skulle se ut, men säger att Kommunal är inspirerade av den danska modellen med Arnepension.

Förbundet kommer att skriva en motion till den kommande socialdemokratiska kongressen, som man hoppas att kongressombud som är kommunalare ska lägga fram.

– Om inte Socialdemokraterna står upp för en annan pensionslösning för de här grupperna så kommer det aldrig bli verklighet.

När KA frågade riksdagspartierna om vilken lösning de vill se för utslitna som inte orkar jobba fram till den högre pensionsåldern, blev svaret från flera partier att man ska vidareutbilda sig och jobba med något annat.

– Det är åldersdiskriminering att säga att människor är obrukbara vid en viss ålder, menade exempelvis Centerpartiets Solveig Zander.

Tobias Baudin säger att han höll på att trilla av stolen när han läste det.

– Om man säger så lever man inte i verkligheten. Dessutom, har man jobbat sedan man var 20 år och är trött och slutkörd vid 60 tror jag inte ens det är samhällsekonomiskt lönsamt att vidareutbilda sig till något annat yrke.