Eva Karlsson Ålder: 51 år.
Yrke: Lokalvårdare inom kommun.
Började jobba: Som 15-åring, i förskolan. 
Måste jobba till: 68 år.

”Det är inhumant att man ska behöva jobba så länge. Ingen på vårt jobb skulle klara att jobba till 68, ska vi gå med rullator och städa eller hur har de tänkt? Det är mycket förslitningsskador för städare och många har artros och värk. Jag fick en inflammation i en axel för många år sedan. Jag hade mycket storstädning då. Man putsar fönster med händerna ovanför huvudet. Men jag har klarat mig bra efter det, mycket för att jag började träna på gym. Städningen har blivit lättare med mer maskiner, men det är ändå tungt. Jag ser hur de som är äldre sliter. Och det har blivit stressigare. Förut kunde jag vara en hel dag på en skola, nu ska vi städa klart innan eleverna kommer och åka vidare till nästa ställe. Jag har börjat som arbetsledare, men hoppar in och städar också. Jag skulle aldrig orka jobba till 68 om jag fortsatte att städa på heltid.”

Halina Glans.
Halina Glans Ålder: 63 år.
Yrke: Kock i patientkök.
Började jobba: Som 18-åring.
Måste jobba till: 65 (för full pension).

”Det började redan när jag var i 30-årsåldern att kroppen inte kändes bra. Det var axlarna som pajade, och ryggen. Då var jag sjukskriven i nästan två år. Jag har ansökt om arbetsskada men fick det inte godkänt. Det är inte bevisat att det är på grund av jobbet säger dom, men det är klart det är när man har jobbat sedan man varit 18. När jag började fick man lyfta 25-kilossäckar med potatis över axlarna ner i en balja. Och sedan skulle man skala dom och skala lök också. Det är lättare nu när vi har hjälpmedel, men det är ändå tungt. Det hänger på håret att jag orkar jobba fram till pensionen, jag tar en dag i sänder. Det är fruktansvärt att de har höjt pensionsåldern, stackars alla tjejer här i köket. De flesta är närmare 60 och har gått ner i tjänst själva för att orka. Jag jobbar heltid för jag klarar mig inte annars och det.

Marion Axelsson.
Marion Axelsson Ålder: 50 år.
Yrke: Barnskötare på förskola.
Började jobba: Som 18-åring.
Måste jobba till: 68 (för full pension).

När jag tänker på att jag måste jobba i nästan 20 år till känns det övermäktigt. Jag trivs verkligen med mitt jobb och skulle önska att jag orkade till pensionen, men jag tror inte jag kommer att klara det. Jag har haft besvär med ryggen i tio år. Artros har röntgen visat.  Jag har ständig värk, kan knappt sitta på ett golv. Men även om kroppen skulle orka vet jag inte om hjärnan gör det. Man är så trött i psyket. Många av mina kollegor är krassliga i hjärnan av stressen och alla höga ljud. Jag har tinnitus och nedsatt hörsel och är så trött när jag kommer hem från jobbet. Jag var nära utmattning för några år sedan, men vi fick hjälp då med mer personal. Jag blev ledsen och förbannad när jag hörde att pensionsåldern skulle höjas. Vi som jobbar i de här yrkena vet hur slitigt det är. Det är väl bra om man gör det lättare att få förtidspension, men jag tycker man borde få sluta innan man är utsliten.”