– Vi vill bara visa på för regeringen att det här är ett starkt krav från medlemmarna och inget vi bara hittat på uppe på förbundskontoret. Nu hoppas jag verkligen att regeringen och den ansvarige ministern Ardalan Shekarabi (S) lyssnar på medlemmarna i Kommunal för det har de inte gjort ännu, säger Tobias Baudin.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) fick ta emot 25 000 namnunderskrifter från människor runt om i landet som alla tycker att pensionssystemet är orättvist.

Inger Stark.

”Pensions­systemet är en skam!”

Debatt

Selma Salimi, lokalvårdare i Enköping, har varit ett av Kommunals ansikten utåt i kampanjen.

– Det här är en viktig grej för samhället. Jag orkar inte jobba till jag är 66 år, om du inte orkar ska du kunna gå i pension vid 61, säger Selma Salimi som är 38 år.

Vad vill du att socialförsäkringsministern gör?

– Jag vill att han ska bry sig. Många har skrivit under uppropet och alla har någon anledning till att de har skrivit på.

Selma Salimi.

Man måste ta hänsyn till varje yrkesgrupp. Vi som jobbar med tunga lyft och sådant och med kroppen, det ska vara någon skillnad faktiskt.

Selma Salimi

Den 1 januari i år höjdes den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 år till 62 år. Tanken är att den successivt ska höjas till 64 år fram till 2026. Då förväntas också den lägsta åldern för garantipension ha höjts till 67 år.

Lokalvårdaren Selma Salimi har förståelse för att pensionsåldrarna behöver höjas men att man borde ta hänsyn till hur pass tungt yrke man har. 

– Man måste ta hänsyn till varje yrkesgrupp. Vi som jobbar med tunga lyft och sådant och med kroppen, det ska vara någon skillnad faktiskt. Alla som har ett fysiskt yrke ska lättare kunna gå i pension i förtid, säger hon.

I dag går Kommunals medlemmar i pension vid 63 års ålder i genomsnitt. 

Ardalan Shekarabi är också ordförande i den så kallade pensionsgruppen som består av ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna. Det är pensionsgruppen som utarbetat förslagen om höjda åldersgränser i pensionssystemet.

Tobias Baudin förväntar sig nu att regeringen gör förbättringar i pensionssystemet.

– Trygghetssystemen måste följa med upp till den högre pensionsåldern och sen måste man se över regelverket för att kunna få förtidspension. Inget av det har regeringen gjort, säger han.