Yodit Girmay Ålder: 55 år.
Yrke: Undersköterska på äldreboende.
Började jobba: Som 21-åring. 
Måste jobba till: 67.

”Jag oroar mig för hur jag ska orka jobba så länge. Om man jobbar på kontor kanske man klarar det, men för oss som jobbar med kroppen och lyfter tungt är det jättesvårt. Jag har jobbat på servicehus förut och nu är jag på ett äldreboende. Många som vi tar hand om är väldigt sjuka och behöver jättemycket hjälp. Jag har ont i ryggen för att jag har jobbat med många tunga patienter. Vi har lyfthjälpmedel, men det är tungt ändå när vi vänder på dom och byter inkontinensskydd och så. Det är en press psykiskt också för vi har stort ansvar och många vi ska hjälpa, men lite personal. Jag har varit sjukskriven i ett och ett halvt år, jag var jättestressad och kunde inte sova. Jag tycker att vi som jobbar inom vården skulle ha lägre pensionsålder för det påverkar vår hälsa. Politikerna borde tänka på vilket yrke man jobbar i när de bestämmer pensionen.”

Eva Danielsson.
Eva Danielsson Ålder: 57 år.
Yrke: Undersköterska på äldreboende.
Började jobba: Som 17-åring med att städa, som undersköterska vid 20. 
Måste jobba till: 67 (för full pension).

”Jag har jobbat i vården i 37 år och jag kan säga att det känns i axlar och rygg, armar och fötter. Jag har opererat ena tummen för den var utsliten. Jag har varit sjukskriven i perioder för nackspärr och ryggskott, men inte länge för jag vill helst inte vara hemma. Jag trivs väldigt bra med mina arbetskamrater. Det är så tradigt att man ska behöva vara sjukskriven för att orka jobba. Alla mina kollegor som börjar komma upp i åren har värk på samma ställen. Jag tycker det vore jättebra om fler kunde få förtidspension. Tänka att ha det och kunna hoppa in ibland när kroppen orkar, det skulle vara härligt! Det känns inte rätt att de som går tidigt får lägre pension, när man har jobbat och slitit ett helt liv så straffas man för att kroppen inte vill längre.

Birgitta Johansson.
Birgitta Johansson Ålder: 57 år.
Yrke: Undersköterska 
Började jobba: Som 17-åring inom industrin.
Måste jobba till: 67 (för full pension).

”Många som jobbar i vården är otroligt utslitna. Jag är 57 och kan knappt röra mig. Jag tror det är genom jobbet helt klart. Men det är ju ingen som tror på en och jag får ingen sjukersättning. Jag började i långvården när jag var 18 år, jag stod i badet. Vi var två per patient och vi bar 28 stycken om dagen ner i bassängen utan lift för det fanns inte då. Jag har ont i stort sett överallt, värk i ryggen och fingrarna börjar bli sneda och artrosen gör att jag har svårt att stå. Det blev lite bättre när jag jobbade på ett gruppboende ett tag, men de senaste åren har jag arbetat i hemtjänsten och det pallade inte kroppen. Jag tycker att de som är så pass utslitna som jag skulle få gå i pension tidigare. Det går ju inte göra de här jobben lättare än de är, man ska krypa på golvet och städa och duscha brukarna. Jag tycker det är vansinnigt att vi som jobbar inom vården ska behöva kämpa så länge som till 67.