Jenny Lind.
Jenny Lind Undersköterska på centralintensiven vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, i Göteborg

Vad tycker du om avtalet?
– Min spontana reaktion är att det är förvånansvärt bra. Jag trodde verkligen inte detta med tanke på utgångsbudet. Avtalet är lite långt, men 5,4 procent är bra. Man får sitta ner och granska det, men på det stora hela så tycker jag att det var ett väldigt bra avtal. Retroaktiv lön hade ju varit trevligt, men det är få som fått det. Men en klumpsumma är bättre än ingenting, det är väl ok, det blir lite plåster på såren. Det blir en löneökning från 1 november. Sedan måste man jobba på sikt, det är väldigt stora skillnader mellan kvinnor och män. Det är jättebra att yrkesutbildade får extra, i hela samhället ska ju utbildning löna sig. Det måste gälla även hos oss.

Hur ser du på kompensationen för semester som förläggs i maj och september?
– Jag hoppas ändå att grunden blir semester i juni, juli och augusti. Så att det inte blir permanent med semester i maj eller september, oavsett 3 000 kronor eller inte. Det är ju inte så roligt för oss som jobbar om vi ska ha semester i maj ett år och i september nästa år, det skulle vara mindre roligt.

Vad tycker du om att heltidsmåttet för natt kortats till 34.20 timmar?
– Jag hade gärna sett mer. Jag jobbar redan 34 timmar, jag gör 14 nätter i månaden och det är väldigt tufft. Där har vi länge hoppats på att i skulle få gå ner till 12 nätter, alltså 32 timmar, för återhämtningen. Det är tuffa scheman, så det hade jag inte haft någonting emot. Jag är glad för dem som jobbar 36 timmar, det här är kännbart för dem. 

Bild: Maja Kristin Nylander

Helin Taib.
Helin Taib Barnskötare på förskolan Mineralen i Hägersten, Stockholm

Vad tycker du om avtalet?
– Jag är jätteglad och nöjd. Det är skönt att vi slipper strejka, det är skönt att vi inte hamnade där. Det skulle vara tråkigt att behöva göra det nu när alla behövs på sina arbetsplatser.

Varför är du nöjd?
– Det är ett bra avtal med tanke på den tid vi lever i.

Är du nöjd trots att det inte blev någon retroaktiv löneökning?
– Ja, vi fick ett engångsbelopp. Det känns ändå okej. Jag hade börjat känna här på slutet att det nog inte blir något retroaktivt alls.

Är satsningen på yrkesutbildade, som till exempel barnskötare tillräckligt stor?
– Det blir en liten satsning på yrkesutbildade i alla fall. Jag vet inte men med tanke på den här tiden vi lever i med pandemin så var det ändå bra.

Bild: Håkan Lindgren

Lena Brovall Personlig assistent hos brukare i Östhammar

Vad tycker du om det nya avtalet?
– Jag tycker absolut att löneförhöjningen hade kunnat vara lite högre, men jag är jätteglad att de kom till skott och att de verkligen fick till ett avtal, och att man prioriterar utbildad personal extra. Sänkningen av heltidsmåttet för nattpersonalen tycker jag också är bra.

Det blev ingen retroaktiv löneförhöjning utan i stället ett engångsbelopp, vad tänker du om det?
– Personligen tror jag att jag tjänar mer på att få ett engångsbelopp. Har man inte så hög lön så är det ju så. Krontalspåslag tjänar vi som har låga löner mycket bättre på.
 
Du låter ganska nöjd?
– Ja, jag är rätt nöjd med avtalet vi fick. Jag hade gärna önskat att det varit lite mer pengar, men det kan vi inte göra så mycket åt. Vi fick i alla fall ett avtal utan att behöva strejka. Det hade inte funkat med coronapandemin.

Pontus Berggren Undersköterska och huvudskyddsombud för äldreomsorgen i Skövde.

Vad tycker du om avtalet?
– Det är ett bra avtal med tanke på omständigheterna, det är jättebra jobbat. Det var en väldigt bra klumpsumma som vi fick. Medlemmarna skriver att de är nöjda. Löneökningarna är helt ok, jag är nöjd. Satsningarna på yrkesutbildade är jättebra, det ska löna sig att vara utbildad. Det är skönt att det blev ett avtal.

Vad tycker du om att heltidsmåttet för natt kortats till 34,20 timmar?
– Det hade ju varit jätteskönt om vi kommit ner till 32 timmar, det är en förbättring. Det är bättre än det är i dag.

Hur ser du på kompensationen för semester som förläggs i maj och september?
– Det borde ha varit självklart innan att vi skulle få ersättning om de flyttade vår semester, det är jättebra. Innan har vi inte fått en krona av kommunen.

Bild: Anna Hållams

Marjut Saarimaa Lokalvårdare i Botkyrka kommun.

Vad tycker du om löneökningarna?
– Jag hade inga stora förväntningar. Om det är 520 kronor i potten så vet jag inte vad jag får ut av det. Vår chef styr den individuella lönen. Engångsbeloppet på 5 500 kronor låter bra, men jag måste läsa och reflektera över det här. När det gäller satsningen på yrkesutbildade så har vi ingen större utbildning inom städ, men jag har säkert fyra olika utbildningar, den längsta är en månad. Nu i coronatider så är vårt jobb grunden för att alla ska kunna göra sitt jobb, man har extra att göra med att torka allt. Men det är bara att bita ihop, man får hoppas att det finns någon annan i familjen som har bättre ekonomi, om man är två om det. Tyvärr är det så i det här jobbet, det blir inte mycket till pension. Det var ju väntat att vi på golvet inte skulle få så mycket extra, det är bara att gilla läget.

Hur ser du på att visstidsanställda ska erbjudas tillsvidareanställning efter 18 månader?
– Det är riktigt bra.

Hur ser du på att man kan få 3 000–5 000 kronor för semester som förläggs i maj och september?
– Det är skatt på det förstås. Personligen så tycker jag att det är lite. Sommar är sommar, alla behöver D-vitamin och kunna umgås med familjen på sommaren. Sedan är det mörka årstider och det är kallt, alla har inte möjlighet att åka i väg till utlandet. Sverige är Sverige, man vill gärna ha sommarsemestern, absolut. Men för vår del är det inget problem i städbranschen.

Theresa Andersson.
Theresa Andersson Barnskötare på förskolan Marievik i Liljeholmen, Stockholm.

Vad säger du om avtalet?
– Jag är jättenöjd.

Varför?
– Det blev inte retroaktivt, men vi får en klumpsumma. Och löneökningen i procent ser ganska bra ut också. Det är bra att yrkesutbildning ska generera pengar.

Är satsningen på yrkesutbildade tillräcklig?
– Nja, men det står ändå i avtalet. Det kunde varit högre så klart. Man kan hoppas att Stockholms stad ger ytterligare extra pengar.

Bild: Håkan Lindgren

Stina Asp Larsson, undersköterska vid Mälarsjukhuset.
Stina Asp Larsson Undersköterska på iva på Mälarsjuikhuset i Eskilstuna.

Vad tycker du om det här avtalet?
– Det här engångsbeloppet, det är bra att vi får belöning för ett tufft arbete, att vi undersköterskor uppmärksammas för det jobb vi gjort. Men procenten är låg, jag önskar att det vore mer. Vi har låga löner, en höjning på 520 kronor är lågt, sedan läggs det i en pott så att det kan bli en mindre höjning för var och en. Vi är många undersköterskor som arbetat länge, kanske i 40 år, och ändå inte kommit över 29 000 kronor på heltid, det är dåligt. Det är viktigt att det finns specialistutbildningar, men hos dem som jobbat länge finns också en otroligt stor kompetens, den glöms bort.

Hur ser du på att nattpassen kortas till 34,20 timmar?
– Att jobba natt är påfrestande och det är helt rätt att sänka arbetstiden. Men man glömmer oss som jobbar treskift med kväll, dag och natt och jobbar heltid. Vi arbetar också nätter. Det frestar på att jobba dessa olika turer, och sedan jobba varannan helg. Vi får inte sänkt arbetstid. I stället får vi vara glada om vi får ledigt två dagar efter varann.

Hur ser du på kompensationen på uppdelad semester?
– Det är bra att det får uppmärksamhet. Det är viktigt att få sammanhållen semester. De som fick splittrad semester i somras var helt slut. Men summan är för liten.

Bild: Per Knutsson

Benjamin Hultengren.
Benjamin Hultengren Undersköterska på äldreboende i Kungsbacka

Vad tycker du om det nya avtalet?
– Jag är rätt nöjd. Det blev ingen retroaktiv löneförhöjning, men med tanke på att den nya lönen ändå ska gälla från den 1 november och man får ett engångsbelopp så tror jag inte att det är så många kronor som skiljer. Då har man ändå visat att man bryr sig om människorna som jobbar i vård, skola och omsorg. Under de rådande omständigheterna tycker jag att vi kan vara väldigt nöjda som kommunalare.

Kommunal hade många yrkanden som gällde arbetstider och fick inte igenom flera av dem, bland annat kompensation för delade turer. Vad tänker du om det?
– Jag har inte så mycket koll än på vad man fick igenom och inte. Men jag tycker att det är bra att yrkesutbildade får 0,6 procent extra. Det behöver vi satsa på för att få in utbildat folk, och att de ska stanna också. Det finns ju ett ganska stort behov av folk framöver.

Bild: Tomas Ohlsson