En utomstående part, Teknikföretagen som är industrins arbetsgivare, menar att Kommunal inte kan få mer än andra i avtalsrörelsen. 

Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin, har i   stället föreslagit ett engångsbelopp till anställda inom vården som ett tack för deras insatser under coronapandemin. Joakim Larsson vill inte säga vad han tycker.

– Vi kommer att ha många frågor på förhandlingsbordet och det här kan vara en fråga vi då kan diskutera.

Johan Ingelskog, Kommunal.

”Värda högre löner – inte bara för pandemin”

Avtal

Han vill heller inte kommentera Kommunals krav på 0,5 procent mer till yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg.

– Jag förstår att det finns stora förväntningar bland Kommunals medlemmar, inte minst på grund av coronapandemin där de har gjort viktiga insatser. Och jag hoppas att vi kan komma överens om ett hållbart avtal med Kommunal som kan ta hänsyn till dessa förväntningar.

Regeringen och samarbetspartierna C och L satsar i nästa års budget nära 20 miljarder på vård, äldreomsorg och annan välfärd i kommuner och regioner. I en kommentar till den satsningen sade Kommunals ordförande Tobias Baudin att han ser det som en politisk signal inför stundande avtalsrörelse.

Joakim Larsson menar dock att höjda löner inte bara kan betalas med extra pengar från staten år 2021 och 2022.

– Vi måste ta hänsyn till kommunernas och regionernas ekonomi mer långsiktigt. Nu går många kommuner och regioner på knäna, inte minst på grund av corona-pandemin, säger han.