Man kommer alltså att ha rätt till sjukpenning från dag ett, i och med den extra ändringsbudget som januariavtalets partier nu lägger fram med anledning av coronaviruset.

– Det är också viktigt att säga att det är staten som kommer att ta hela ansvaret för den kostnaden, sade Per Bolund.

Det slopade karensavdraget gäller i en och en halv månad från och med i dag med möjlighet till förlängning. Reformen beräknas kosta en miljard kronor per månad, beroende på hur stor smittspridningen blir.

Per Bolund sade samtidigt att det är viktigt att de som faktiskt är friska också jobbar.

– Vi behöver all personal som är tillgänglig för att fylla de behov som finns i samhället, inte minst i vården och äldreomsorgen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) riktade också ett särskilt tack till personalen i vården. Hon sade:

– Jag vill passa på att tacka alla som arbetar för högtryck i vården. Här görs enorma insatser för att hjälpa och skydda alla som bor i vårt land.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin har tidigare under onsdagen tryckt på för att slopa avdraget. Han välkomnar reformen i ett pressmeddelande:

– Den aktuella situationen har blixtbelyst konsekvenserna av karensavdraget, vilket Kommunal pekat på länge. Det är väldigt bra att regeringen nu slopar det. Jag hoppas att karensavdraget härmed aldrig mer ser dagens ljus, säger han.