Under våren har många fått sin sjukvård eller rehabilitering uppskjuten på grund av att vården fokuserat på hanteringen av coronapandemin.

Det har lett till problem då de vanliga tidsgränserna för sjukpenningen legat kvar.

Från och med dag 181 har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden. Det till skillnad från det första 180 dagarna då din arbetsförmåga endast prövas mot jobb på din nuvarande arbetsplats.

Men nu har regeringen beslutat om ett tillfälligt undantag från reglerna. 

Den som fått sin vård eller rehabilitering uppskjuten på grund av corona ska också kunna skjuta på tidsgränserna i sjukpenningen.

Undantaget gäller från och med den 2 april till och med den 31 december 2020 och bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, skriver regeringen i ett pressmeddelande. 

– Det är helt orimligt att människor förlorar sin sjukpenning för att en operation eller rehabilitering blir uppskjuten eller inställd på grund av corona. Enskilda medborgare ska inte ta den kostnaden, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

Artikeln är tidigare publicerad av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.