Engångsvisir som används i vården ska – som namnet antyder – användas en gång och sedan kastas. Men på flera håll i landet uppmanas personalen att rengöra engångsvisiren med ytdesinfektionsmedel för att kunna använda dem flera gånger.

Undersköterskorna som bär visiren berättar om huvudvärk, illamående, rinnande och svidande ögon, torr hy och yrsel. De kopplar det till rengöringsmedlen de använder för att göra rent visiren.

– Det är jättemånga undersköterskor som har besvär. Jag kan göra upp till 20 besök under ett arbetspass, det betyder 20 rengöringar med ytdesinfektionsmedlet, säger Patricia Karlsson-Hoff, som arbetar i hemtjänsten i Vara kommun.

Under midsommarhelgen blev hennes problem akuta. Efter ett arbetspass på midsommarafton fick hon allt svårare att andas:

– Jag blev sämre och sämre och ringde 1177. Sjuksköterskan där skickade en ambulans när hon hörde min andning.

På sjukhuset fick Patricia Karlsson-Hoff inhalera olika preparat som vidgade luftvägarna. Hon har aldrig tidigare haft problem och är själv övertygad om att det är rengöringen av engångsvisiren som ligger bakom.

– Jag hittade ingen information om detta så jag gick ut med en fråga bland andra undersköterskor på Facebook om de upplevt problem. Ganska snabbt hade över 500 svarat och det var jättemånga av dem som upplevde besvär, säger Patricia Karlsson-Hoff.

Ett av de medel som hon och hennes kolleger använder är Desifix ytdesinfektion. När Patricia Karlsson-Hoff letade information på nätet hittade hon ett faktablad om medlet. Det står bland annat: ”Inandning: Lösningsmedelångor är skadliga och kan ge huvudvärk och illamående.”.

– Tydligare kan det inte vara. Det här är ju information man önskar att vi hade fått från ledningen istället för att leta upp det på egen hand. Jag jobbar i covidteamet och vill hjälpa till, men ska jag riskera mitt liv för att hjälpa andra?

Kommunal uppmanar nu alla som upplever problem att agera. Att ta hjälp av skyddsombud eller sin sektion och kräva åtgärder från arbetsgivaren om man anser att det föreligger risk.

– Skyddsombudet kan göra en riskbedömning och utefter riskerna lägga en 6:6a där man begär vilka åtgärder man tycker att arbetsgivaren ska göra. Arbetsgivaren bör svara utifrån kraven som skyddsombudet ställt.  Detta är ett jättestort arbetsmiljöproblem, säger Eva-Marie Larsson, ombudsman på Kommunal.

En 6.6:a handlar om att göra en anmälan om krav på åtgärder från arbetsgivaren (enligt arbetsmiljölagen).

– 6.6:a är en bra väg att gå eftersom det betyder att arbetsgivaren inom en snar tid efteråt måste berätta vilka åtgärder de tänkt vidta. Den enskilde medlemmen bör vända sig till sitt skyddsombud eller till sin sektion för att få hjälp med anmälan den vägen, säger Eva-Marie Larsson.

KA har utan framgång sökt Vara kommun.