En man som jobbar i hemtjänsten i Karlshamn uttalade sig anonymt i Sydöstran om att det inte finns några lämpliga arbetskläder för männen på sommaren. Det finns klänning, som främst är sydd för att passa kvinnors kroppar, eller en byxa som går att vika upp en bit upp på benet. Shorts får de inte använda, eftersom det inte finns med i kommunens upphandling av arbetskläder.

När KA pratar med Maria Berntsson, Kommunals huvudskyddsombud på särskilda boenden i kommunen, visar det sig att problemet har påtalats i flera år från skyddsombuden både i hemtjänst och på särskilda boenden, ända sedan personalen fick arbetskläder. Och det är inte bara männen som klagar över bristen på sommarvänliga kläder.

– Nej, det är kvinnor också. Kläderna är så täta så de andas inte.

I tre somrar har huvudskyddsombuden lyft problemet med arbetsgivaren, men någon ny upphandling av kläder görs inte förrän 2021.

– Vill att de ska ta in alternativa arbetskläder för sommaren. Att det ska finnas shorts. Men vi framför också att även klänningarna är för varma så att de till nästa upphandling ska se över materialet så att kläderna är mer följsamma och bekväma att jobba i. De är väldigt stumma, det känns som att ha en presenning på sig.

Och privata kläder får ni inte använda?

– Nej, arbetsgivaren tillhandahåller arbetskläder och då är det det som gäller, det är hygienaspekten och särskilt nu är det ju jätteviktigt. Tvätten måste hanteras på ett särskilt sätt.

– Vid värmeböljan 2018 kom någon dispens för att ha privata kläder, som linnen och shorts, men nu är vi i ett annat läge med smittan så det är andra förutsättningar.

Så hur blir det i sommar?

– Vi lär nog få vänta. Möjligtvis om vår MAS (medicinsk ansvarig sjuksköterska) säger att de kan lösa hygienmässigt att man får ha privata men just nu är det de här kläderna som gäller.

Torill Skaar Magnusson, chef för omsorgsförvaltningen i Karlshamn, säger till Sydöstran att shorts ska finnas med i upphandlingen som ska göras i september 2021.

Om det blir en ny värmebölja kan det bli aktuellt att tillåta shorts om det kan ske så att de samtidigt följer hygienföreskrifterna, säger hon.