LAS-förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv har varit en het stridsfråga internt i LO. Nu gör förbunden allt för att kunna enas.

De måste då också kunna hitta en gemensam uppfattning om de förslag som nu har överlämnats till LO, PTK och Svenskt Näringsliv från parternas gemensamma arbetsgrupper.

– Jag ska använda sommaren till att läsa rapporterna från arbetsgrupperna. Så får vi se hur vi vill gå vidare, säger Torbjörn Johansson.

På måndag håller LO kongress och ska välja en ny ledning. I början av augusti planerar LO att ha ett repskap som ska behandla motioner från Kommunal och andra förbund som har varit kritiska till hur förhandlingarna bedrevs innan de pausades i slutet av förra året.

De kritiska förbunden är i majoritet vid representantskapet. Går deras motioner igenom så faller en stor del av som finns med i förslagen om förändrade LAS-regler.

– Vi har också en motion som helt vill avbryta förhandlingarna, allt kan hända, säger Torbjörn Johansson.

I bakgrunden finns den statliga LAS-utredning som nyligen presenterades. Kan inte LO och PTK enas med Svenskt Näringsliv hotar lagstiftning utifrån utredningens förslag, detta enligt överenskommelsen mellan regeringen, C och L i januariöverenskommelsen.

– Utredningen måste slängas i soptunnan. Den försvårar våra förhandlingar, säger Torbjörn Johansson.

Han gör en liknelse med en match i ishockey.

– Det bästa är om matchen slutar 5-5, eller 6-4. Om något lag vinner en förkrossande seger kommer snabbt krav om revansch.

Så är det i förhandlingar också. LAS-utredningen ger 10-1 till arbetsgivarna. Så länge den finns kommer vi aldrig att lyckas spela 5-5 i förhandlingarna med Svenskt Näringsliv, säger han.