Världen står just nu inför en av de största utmaningarna i modern tid och det känns som att hela samhället är på paus. Men som samhällsbärare är det inte paus för Kommunals medlemmar. Just nu uppskattas välfärdens hjältar och våra villkor uppmärksammas. På tiden, tycker vi. Det har också blivit extra tydligt hur viktigt det är med en förbundsledning som når ut till medlemmarna, som kämpar och engagerar. 

Vi är många som blev chockade och ledsna när vår avtalssekreterare Lenita Granlund lämnade besked att hon tänkte avgå i samband med Kommunals förbundsmöte i år. Lenita har gjort en fantastisk insats och när beskedet kom kändes det först väldigt svårt att hitta en efterträdare.

I Stockholms delegation landade vi i att vi vill se en fortsättning på den förändringsresa som Kommunal har påbörjat. Vi vill fortsätta komma närmare medlemmarna och vara en kämpande, jämställd och engagerande fackförening – därför nominerade vi enhälligt Jessica.

Vår önskelista var en person som var en vass förhandlare, men som också lyckas involvera och engagera medlemmar i avtalsrörelsen och kan utveckla arbetet. Då blev nomineringen självklar.

Rollen som avtalssekreterare har traditionellt innehafts av ombudsmän från förbundskontoret. Men när stockholmsdelegationen började diskutera potentiella namn till avtalssekreterare så diskuterade vi om vi ville ha en förvaltare av hur rollen som avtalssekreterare alltid varit, eller om det här var en chans att tänka nytt.

Jessica P Klemetsson, avdelningsordförande för Kommunal i Stockholms län.

Vår önskelista var en person som var en vass förhandlare, men som också lyckas involvera och engagera medlemmar i avtalsrörelsen och kan utveckla arbetet. Då blev nomineringen självklar. Trots att vi absolut inte vill förlora henne så valde en enhällig delegation att vår avdelningsordförande är vår kandidat.

Jessica har den sällsynta förmågan att leda och få kollektivet att följa. På relativt kort tid har hon gjort ett enormt arbete i Stockholms avdelning med att demokratisera och engagera på allt från arbetsplatsnivå till avdelningsstyrelse. 

Utöver personliga kvalifikationer så anser vi det även viktigt med en kvinnlig avtalssekreterare om vi vill fortsätta profilera oss som en feministisk organisation.

Att hon har möjlighet att leda avdelningens arbete, skriva debattartiklar, sitta i förbundsstyrelsen, vara fritidspolitiker och stötta oss 20 sektionsordföranden i det vardagliga arbetet, samtidigt som hon är på sin ordinarie arbetsplats några veckor om året och att hon dessutom hinner göra arbetsplatsbesök runt om i avdelningen varje vecka borde inte vara en ekvation som går ihop, men för Jessica så gör den det. 

Vi har inga som helst tvivel kring att Jessica kommer ta striden för kommunalarnas villkor vid förhandlingsbordet och samtidigt fortsätta vara med och bygga en ännu starkare fackföreningsrörelse. Utöver personliga kvalifikationer så anser vi det även viktigt med en kvinnlig avtalssekreterare om vi vill fortsätta profilera oss som en feministisk organisation.

Jessicas verklighetsförankring, engagemang och ledarskap når ut och berör, därför vill vi se Jessica Persson Klemetsson som Kommunals nästa avtalssekreterare.