Bowls på svenska råvaror.

Bowls på svenska råvaror.

Bowls är en maträtt som blivit allt populärare. I många recept ingår ris, avokado, mango, cashewnötter, quinoa, edamamebönor och lax. Det är ingredienser som ofta är problematiska ur klimat- och miljösynpunkt. 

Det viktigaste om du vill ha dina bowls -miljö- och klimatsmarta är att ha så lite kött som möjligt, eller inget alls. Bönor är en bättre proteinkälla. 

(Texten fortsätter nedan)

Det är produktionen av mat som har den största effekten på klimat och miljö. Förutom utsläpp av växthusgaser är problemen till exempel skogsskövling, utarmade jordar, läckage av näring och gifter och överanvändning av vatten.

Transporterna är ofta så effektiva att de är en mindre del av problemet – undantaget sådant som flygtransporteras. En vara från andra sidan jordklotet kan få sitt största transportutsläpp på sträckan mellan butiken och hemmet, om man handlar med en bensinbil.

Det finns ändå flera skäl att välja när-odlad mat i första hand. Det är lättare att ha koll på att den producerats på ett bra sätt, det hjälper till att bevara den svenska matproduktionen, och det är oftast lägre halt av bekämpningsmedel i närodlad mat, även om den inte är ekologisk. 

Vill du ändå ha importerad mat i din bowl är det bra att välja miljömärkt, allra helst Fairtrade, som även garanterar rimliga villkor för lantarbetarna.