Fler fasta jobb utlovas i äldreomsorgen
Fast jobb från första dagen. Det utlovas visstidsanställda i äldreomsorgen som börjar utbilda sig till undersköterska eller vårdbiträde, enligt en ny överenskommelse mellan Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges kommuner och regioner, SKR.
– Det här har vi tjatat om länge, det handlar inte om fler händer utan om kunskap och kompetens, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
I går kom nyheten att regeringen skjuter till drygt 2 miljarder för att anställda i äldreomsorgen ska kunna vidareutbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.
Kommunal och SKR tecknade redan i april ett omställningsavtal som innebär att visstidsanställda ska få en individuell handlingsplan som ska göra det möjligt att få en fast anställning.
Nu lovar arbetsgivarna att de som utbildar sig ska få fast jobb redan när de påbörjar sin utbildning. I dag är var fjärde som jobbar i den kommunala äldreomsorgen tillfälligt anställd. Var femte är timanställd.
– Det största för oss är att det är en möjlighet för inte minst alla timvikarier att få en tillsvidareanställning, säger Tobias Baudin.
De som ska först in på de här platserna är den stora grupp som är visstidsanställda i dag. Jag tror att det finns många som vill ha en utbildning och en tillsvidareanställning.
Även de som i dag jobbar i andra sektorer och påbörjar en utbildning till vårdbiträde eller undersköterska, ska kunna erbjudas fast jobb. Men de får först en provanställning.
– Om man aldrig har jobbat i äldreomsorgen är det svårt att veta om man trivs, man måste brinna för att jobba med äldre.
För att bli vårdbiträde krävs 800 utbildningspoäng och för att bli undersköterska 1500 poäng.
Intresset för vårdutbildningar har dock dalat under lång tid och gymnasiets vård- och omsorgsprogram har få sökande. Kommunals egna undersökningar visar samtidigt att en stor del av de som redan jobbar i äldreomsorgen funderar på att sluta på grund av dåliga arbetsvillkor.
– Det är ett jätteproblem. Regeringen kallar det här ett äldreomsorgslyft men det är två saker som saknas – bättre löner och villkor så att man vill utbilda sig och börja jobba i äldreomsorgen. Och vi måste få en bättre arbetsmiljö och då finns det inga genvägar, man måste tillskjuta rejält mycket mer pengar så att man kan anställa fler, säger Tobias Baudin.
Finns det en risk att de här nya utbildningsplatserna kommer bli tomma?
– De som ska först in på de här platserna är den stora grupp som är visstidsanställda i dag. Jag tror att det finns många som vill ha en utbildning och en tillsvidareanställning. Men det kommer behövas miljardsatsningar på välfärden i generationer framöver och det kommer ställas höga krav på framtida finansminister och jag hoppas det finns stöd i Sveriges riksdag för det.