Personal har tidigare larmat om allvarliga missförhållanden på boendet, som ägs av företaget Ansvar och Omsorg. Som KA tidigare berättat har flera anställda vittnat om att personal med bristande skyddsutrustning tvingats gå mellan avdelningar med friska och sjuka brukare. Skyddsombudet har anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

Elisabeth Antfolk, Kommunal.

Covid-19

”Personalen skulle jobba trots sjukdom”

Debatt

I anmälan står att halva personalstyrkan har varit eller är sjukskriven.

Enligt uppgift ska minst 35 av de som bott på Berga avlidit i covid-19.

– Det förekommer uppgifter om höga dödstal bland de boende, att ett antal i personalen smittats av covid-19 och att man inte följt föreskrifterna om bland annat basala vårdrutiner. Jag har därför inlett en förundersökning för att kunna utreda vad som har hänt, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson som är förundersökningsledare.

Arbetsmiljöbrotten innefattar vållande till kroppsskada eller sjukdom gäller personalen, samt framkallande av fara för annan gäller även de boende. Åklagaren kommer undersöka både om brukare och personal utsatts för brott.

– Målsägande är de som har blivit utsatta för risken att smittas eller som har smittats. Vi kommer utreda om personalen som har blivit smittade borde ha skyddats bättre av arbetsgivaren, säger Gunnar Jonasson till KA.

Förundersökningen gäller inte själva dödsfallen, men åklagaren säger att den kan komma att utvidgas till det. Än så länge finns ingen misstänkt.

Ägaren till Berga äldreboende menar att det inte förekommit några missförhållanden.

– Vi vet att vi har gjort vad vi ska och att vi har riktlinjer för att undvika de här sakerna, säger Sakarias Mårdh, vd för Ansvar och Omsorg som äger Bergas äldreboende till SVT.

Solna stad ska göra en egen utredning av händelserna, rapporterar tidningen Mitti.

En arbetsgivare som fälls för arbetsmiljöbrott kan tvingar betala böter till staten.