– Vi fick nej från början. Men nu har man beslutat att alla yrkeskategorier ska få samma ersättning, 550 kronor. Det tycker vi är en facklig seger där arbetsplats- och skyddsombud och medlemmar gjort sitt allra yttersta. Det är vi glada för, säger Marianne Engberg, Kommunals ordförande vid avdelning Norrbottens regionsektion.

Ett sådant här tillägg har funnits även tidigare vid tjänstgöring på annan ort än hemorten men då bara för sjuksköterskor och läkare (500 kronor respektive 1 000 kronor). Nu när grupper åker varje dag från till exempel Sunderby sjukhus till Piteå, tyckte Kommunal att orättvisan blev påtaglig.

– Vi har känt till tilläggen tidigare, och vi har prövat dem nån gång där någon medlem har fått och någon annan inte fått. Men vi har inte haft så stor rörlighet bland våra medlemmar. De har inte i samma utsträckning farit omkring i Norrbotten som till exempel läkarna har gjort.

Region Norrbotten förklarar att detta är ett annat tillägg, att det är tillfälligt och ska inte tillämpas vid andra situationer än pendlandet som uppstått på grund av covid-19.

– Vi befinner oss i en extraordinär situation där en del av våra medarbetare jobbar långa pass på annan ort än den ordinarie. Utöver vad kollektivavtalen erbjuder i form av färdtid kommer vi att ge de här medarbetarna 550 kronor extra per arbetspass, säger Daniel Westerberg, förhandlingschef inom Region Norrbotten, enligt ett pressmeddelande.

Exakt hur många av Kommunals medlemmar som berörs är oklart, men det rör sig om några stycken varje dag, säger Kommunals Marianne Engberg. Det handlar om personal som lånas ut från till exempel Sunderby sjukhus i Luleå till Piteå sjukhus.

Kommunal kommer att bevaka frågan om tillägg även efter Corona, beroende på hur det kommer att se ut med resandet för undersköterskor.

– Det kan finnas anledning för oss att återkomma i den här frågan om det finns behov framöver. Då kommer vi naturligtvis att hävda samma sak. Det ska vara lika för alla, säger Marianne Engberg.