Äldreboendet Serafen i Stockholm var en av de första arbetsplatserna i landet att stoppa arbetet för att personalen hade dåliga skydd mot covid-19.

– Jag har aldrig varit med om att lägga ett skyddsstopp förut. Det är extremt ovanligt och vi får bara göra det om det finns risk för att de som arbetar skadas allvarligt. Och det här är allvar, säger Kommunals huvudskyddsombud Peter Olsson, som arbetat med arbetsmiljöfrågor i tjugo år. 

Arbetsmiljöverket höll med om det och att personalen måste ha visir och munskydd, för att kunna arbeta utan fara med alla som har covid-19 och de som misstänks ha det. Om de inte får det gav de skyddsombuden rätt i att direkt stoppa arbetet. 

Arbetsgivaren, Kungsholmens stadsdelsförvaltning i Stockholms stad, överklagade beslutet till förvaltningsrätten för att slippa munskydden. Väntan på domen har blivit lång. Tills den kommer gäller skyddsombudens och Arbetsmiljöverkets krav om munskydd på.

Arbetsgivaren tycker att skyddsstoppet är fel. De har med hjälp av jurister centralt i Stockholms stad lämnat in en skrivelse till förvaltningsrätten där de begärt att de ska slippa ge munskydd till personalen som arbetar med covid-19 sjuka under väntan på domen.

I sin skrivelse till förvaltningsrätten säger de att det finns en risk att det blir en ”överanvändning av munskydd vilket ökar risken för att tillgången till munskydd inte kan säkras.”

I går kom beskedet att förvaltningsrätten inte går på arbetsgivarens linje och att munskydd på ska gälla tills domen kommer. Orsaken till deras beslut är att Arbetsmiljöverket menar att personalen är i fara utan skydden och det är ett starkare skäl än att munskydden kan ta slut.

Skyddsombudet Peter Olsson är lycklig över beslutet.

– Jag hoppas att det här är en ledtråd till vad domen kommer bli och att vi får rätt. Det är märkligt att de som arbetar på sjukhus med samma smitta ska ha mer skydd än personalen i äldreomsorgen. Det är ju samma sak.

Vad domen blir är viktigt eftersom Arbetsmiljöverket ställt sig på skyddsombudens sida och kan göra det möjligt för fler arbetsplatser inom äldreomsorgen att kräva munskydd. Redan har fler ställen lagt skyddsstopp om de inte får munskydd.

– Bara här på Kungsholmen jobbar jag med tre stora boenden som ska lägga skyddsstopp, säger Peter Olsson.

När domen kommer är inte klart. Det kan dröja. I ett första steg ska Arbetsmiljöverket besvara arbetsgivarens skrivelse senast 27 april.