Margita Carlsson Beganovic.

Margita Carlsson Beganovic.

– De kanske har levt så här i hela sina liv. Det har blivit en normalitet och det är inte alltid så lätt att gå ifrån ett dåligt förhållande, säger Margita Carlsson Beganovic.

Hon är undersköterska på äldreboendet Strandvägen i Motala och har arbetat inom äldreomsorgen i en stor del av sitt liv. Flera gånger har hon hamnat i lägen där det varit tydligt eller hon har misstänkt att det finns våldsamma relationer mellan två makar eller barn och förälder.

– Det var ännu tydligare när jag arbetade i hemtjänst­en­.

Lyssna på poddavsnittet om Margitas arbete här:

Våld är inte alltid att bli slagen, det kan också handla om att inte få det man behöver som läkemedel och mat eller att bli kränkt. En kvinna hon tog hand om blev nedbruten av sin man.

– Det är svårt att bemöta det när man kommer och jobbar i deras egna hem. Så fort hon öppnade munnen var han på henne. Hon började bli dement och han hade sina problem med missbruk.

När Margita eller hennes kolleger var där stöttade de kvinnan, men det var alltid svårt att lämna paret. De var ofta rädda för vad som skulle hända.

– Ja, att han skulle bli ännu argare och slå henne med. Nu vet jag ju hur det slutade. Hon kom in på ett hem. Hon hade haft det jobbigt länge.

Det låg ett bra samarbete bakom det. I avsnitt tio av Undersköterskepodden berättar Margita, som också är aktiv på Kvinnojouren i Motala, mer om hur man kan upptäcka och göra något åt våldsamma relationer i hemtjänsten eller på äldreboende. Också om det är din egen kollega som är drabbad.  

Fotnot: Du hittar din närmsta kvinnojour på www.roks.se eller www.unizon.se. Vill du ha stöd ring kvinnofridslinjen 020-50 50 50.