Det är knappt fyra mil mellan Maria Aronssons hem i svenska Töcksfors och arbetsplatsen i norska Mysen. Men för att komma dit måste hon nu passera en gräns där hon blir stoppad och får visa pass och inresetillstånd.

Regler och uppmaningar är också helt annorlunda än i Sverige. I Norge är skolor och förskolor stängda, medborgarna uppmanas att hålla sig hemma och inte umgås med andra än med dem man delar hushåll.

– Det är allvarligare i Norge. Det märks direkt. Jag försöker köra efter norska regler eftersom det är där jag jobbar och tycker nog att de svenska reglerna är ganska flata. De är snabbare på att ta tag i saker i Norge och drar inte i långbänk, säger Maria Aronsson.

När vi pratas vid över telefon har Maria precis kommit hem till Töcksfors efter nattarbetet på sjukhemmet. På hennes arbetsplats i Mysen händer det mycket just nu.

– I dag börjar de bygga om avdelningen där jag jobbar. Nu har vi 24 patienter i enkelrum vissa av dem ska byggas om till dubbelrum för att vi ska kunna ta emot äldre från sjukhuset och därigenom frigöra platser i sjukvården. Planen är att alla 24 rum ska bli dubbelrum så småningom så att vi får 48 platser.

Hon säger att det går snabbt, och att hon är imponerad över hur snabbt det går.

– De säger att det ska vara klart till på måndag. Och vägg i vägg med oss ligger ett närvårdssjukhus där de bygger om till en coronoavdelning för patienter som är sjuka och smittade, men som inte är i behov av respirator. Första platsen ska redan vara klar och sedan tar de emot fler allt eftersom det blir färdigt.

Hur fungerar det med personal och bemanning?

– Det här är ett undantagstillstånd. Vi får bara gilla läget. Redan nu är det fyra i karantän på min avdelning. Sannolikt kommer vi inte att kunna få semester som tänkt till sommaren. Vi kommer att få täcka upp med det som finns. En sjuksköterska, några undersköterskor och sedan med de frivilliga som finns att tillgå, säger Maria Aronsson.

Hur funderar du kring risken att själv bli smittad?

– ”När blir jag sjuk?” Det är det jag tänker, mer när än om. Men många är ju smittade fastän de inte har symtom och det är läskigt. Att kanske gå runt och smitta fast man inte vet om det.