I går berättade Kommunalarbetaren att LO gjort sig av med över en tredjedel av sin konst, hundratals målningar har sålts till personalen, på auktion eller skänkts till Myrorna. Anledningen är att de vill uppdatera sitt konstbestånd som till stor del består av äldre, manligt dominerad konst.

Kommunal äger också en del konst, men vill av försäkringsskäl inte berätta hur mycket. Vad som står klart är att Kommunal inte gör sig av med konstverk och heller inte har köpt nytt på senare år. Senast var i samband med renoveringen av förbundskontoret för tio år sedan.

– Jag arbetade inte här då, men i samband med renoveringen köpte Kommunal in kanske mellan 3-10 konstverk. Bland annat en skulptur av Eva Hild som står i entrén. Men efter det har vi varken sålt eller köpt nytt. Vi gör inte som LO som verkar vilja förnya sin samling, säger Kristina Mårtensson.

Kristina Mårtensson talar om traditionen att köpa in konst som tidigare fanns inom arbetar- och fackföreningsrörelsen. Något man gjorde för att spegla historien och samtiden, minst lika viktigt var också att stötta konstnärerna i deras utövning.

– Det är inget vi anser vara Kommunals uppgift i dag. Vi står inför ganska stora utmaningar som handlar om att värva och organisera. I slutändan handlar det om hur vi använder medlemmarnas pengar.