Det var i december som Kommunals skyddsombud Stefan Qvick på Skånetrafiken i Lund lade ett skyddsstopp som gällde toaletten för bussförarna vid en ändhållplats i Lund. 

Toaletten var en så kallad bajamaja som saknade rinnande vatten och värme och där enda tvättmöjligheten var kallt vatten ur en dunk, som frös till is vid minusgrader. Dessutom sköttes städningen dåligt. Stefan Qvick hade tröttnat på att i 1,5 års tid bli lovad att det ska komma en toalett, utan att något hände. På onsdagen kom Arbetsmiljöverkets beslut.

Arbetsgivaren Vy Buss AB, som kör trafiken på uppdrag av Skånetrafiken, måste se till att det finns en ordentlig toalett senast den 30 april, annars riskerar de vite. Toaletten ska vara utrustad med värme, belysning, rinnande varmt och kallt vatten samt engångshanddukar att torka sig med. Dessutom måste arbetsgivaren se till att det finns ordentliga städrutiner som säkerställer att det städas tillräckligt ofta. 

– Jag är jäkligt nöjd med beslutet. Arbetsmiljöverket har verkligen tillsett våra behov. Det ger nog mer eko i hela bussbranschen, att det är inte okej med en bajamaja, säger Stefan Qvick. 

Han är däremot kritisk till att Arbetsmiljöverket ger arbetsgivaren så lång tid på sig att lösa situationen.

Anledningen till att det har tagit 1,5 år sedan ändhållplatsen flyttades och hamnade på ett ställe utan toalett, är att det har saknats bygglov. Nu har kommunen beviljat det och det kommer börja grävas för att dra vatten och el och installera en riktig toalett i början på mars. Stefan Qvick förstår att arbetsgivaren inte har haft makt över frågan om bygglovet, och tycker att det egentligen är uppdragsgivaren Skånetrafikens ansvar. 

– Det är klart att allting tar tid, men det här har Skånetrafiken, kommunen och arbetsgivaren vetat om i 1,5 år. Varför sätter då inte arbetsgivaren ner foten och säger till Skånetrafiken att står det inte en toalett där så börjar vi inte köra dit. Och Skånetrafiken borde sätta press på kommunen, att finns det inte en toalett kan vi inte dra igång trafiken.  

Gustav Jansson, affärschef på Vy Buss AB, säger till Skånska Dagbladet att det finns en tillfällig toalett som uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på plats sedan den 23 januari. Det håller inte Stefan Qvick med om.

Enligt honom har arbetsgivaren ställt dit en tvådelad byggbarack, där bajamajan finns i den ena delen och där det finns ett kök med värme, två små lampor och varmt vatten i den andra delen. Han personligen tycker att det är bättre än förut, men många kolleger är kritiska till att de måste gå ut och sedan in i ett annat rum för att tvätta händerna i en köksvask.

– Och det kan jag ju hålla med om. Det är fortfarande en bajamaja, det finns ingen riktig värme och inget rinnande vatten, det är inte acceptabelt år 2020.

Stefan Qvick säger att han framför allt har drivit frågan så långt på grund av sina kvinnliga kolleger. 

– Jag förstår ju att det är svårare för dem. Vi killar kan ju uträtta behoven betydligt enklare om man säger så. Men det är ju inte meningen att man ska behöva ställa sig i buskarna när man har folk i bussen, det är inte okej. 

Fotnot: Bilden är licenserad av CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.