Det finns få ämnen som engagerar så mycket som pensionen. Att arbeta ännu längre är inte ett alternativ för kommunalare och det nya förslaget om höjd pensionsålder är inte anpassat för denna grupp.

Det kan kanske vara möjligt för en tjänsteman att jobba några år till, men för en kommunalare som lyft tungt hela yrkeslivet framstår förslaget som ogenomtänkt. Eller har man helt enkelt glömt bort arbetarna?

Kommunal sparkade i gång det nya året med att ordförande Tobias Baudin och lokalvårdaren Selma Salimi överlämnade 25 000 namnunderskrifter till socialdepartementet från människor i hela landet som tycker att pensionssystemet är orättvist.

Det är bra att Kommunal så tydligt visar att de är ett offensivt fackförbund i frågor som är viktiga för medlemmarna. När drygt en halv miljon medlemmar visar att förändring av pensionssystement krävs kan det göra stor skillnad.

I genomsnitt orkar kommunalarna i dag arbeta tills de är 63 år. Tunga lyft och tuffa jobb sätter sig i kroppen och även om det kan finnas en förståelse för att pensionsåldern behöver höjas måste hänsyn tas till varje yrkesgrupp. De som har fysiskt krävande arbeten borde kunna gå i pension tidigare. Nuvarande pensionssystem är därför orättvist på flera sätt.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi håller med Kommunal om att det finns orättvisor i pensionssystemet. Ministern säger till KA att han tittar på hur Danmark har hanterat frågan. Landet försöker ta fram en reform som ska se till att människor i tunga och särskilt utsatta yrken ska ha rätt till en tidigare pension. Ministern tittar också på systemet för sjukersättning (förtidspension).

Något som också skulle ge bättre pensioner till arbetare är om arbetsgivare skulle börja med att betala in tjänstepension från första arbetsdagen i stället för att som i dag vänta till 25-årsdagen. Detta lyfte LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson nyligen som viktigt i en intervju i DN. En sådan förändring skulle enligt Thorwaldsson höja pensionerna med ungefär 1 295 kronor i månaden eftersom pengarna växer med ränta på ränta.

Nu får vi hoppas att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi håller sitt löfte till Kommunal. Även han borde förstå att en halv miljon medlemmar inte kan ha fel.