Merja Hellgren.
Merja Hellgren 49 år, undersköterska. Började jobba som 18-åring.

”Nej, det går inte alls. Jag har ont i armbågar, knän, axlar. Jag sover inte mer än 2–3 timmar per natt på grund av värk. Jag blir sjukskriven till och från för att kroppen säger ifrån. Just nu funderar jag på att söka sjukpension.”

Maria Lippe.
Maria Lippe 54 år, trygghetslarm-operatör. Började jobba som 19-åring.

”Ja, eftersom jag bytt jobb. Det är stressigt, mentalt krävande och skiftarbete, men det sliter inte lika hårt på kroppen. Jag tror det är svårt att orka till 66 om man jobbar med handgriplig omvårdnad. Jag var undersköterska förut men skadade axeln.”

Irja Berglund.
Irja Berglund 54 år, undersköterska. Började jobba som 23-åring.

”Nej, det orkar jag säkert inte, men jag har räknat med att arbeta till 67. Jag har inte råd annars. Jag hade gärna gått vid 62 för det är slitigt att jobba i hemtjänsten. Jag tycker hela pensionssystemet är ett fiasko för det är de lågavlönade som får ta smällen.

Dennis Swed.
Dennis Swed 41 år, brandman. Började jobba som 18-åring.

”Nej, det tror jag inte. Kanske om allt går bra och man får vara hel i kroppen. Men att jobba som utryckande brandman till 66 års ålder är inte hållbart.  Vi brandmän har ju haft möjlighet att gå vid 58, så jag klarar mig. Men jag tror inte det gäller längre för dem som är yngre.

Marie Lundgren.
Marie Lundgren 61 år, barnskötare. Började jobba som 15-åring.

”Nej. Jag känner redan nu att jag inte orkar till 66. Efter 37 år i barnomsorgen och 45 år i arbetslivet är kroppen trött och sliten. Jag skulle vilja få njuta av promenader och umgänge med syskon nu, men piskas att jobba vidare eftersom jag lever ensam.”

Jessica Johansson.
Jessica Johansson  37 år, undersköterska. Började jobba som 17-åring.

”Nej, jag ska spara och gå i pension vid 60. Jag har låga boendekostnader och kan bo i husvagn, på vintrarna drar vi utomlands med husbil.”

Ewa Hedman Mikkelsen.
Ewa Hedman Mikkelsen 56 år, personlig assistent. Började jobba som 18-åring.

”Absolut inte. Med alla försämringar i form av ökad helgtjänstgöring, sämre återhämtning och bemanningen som jagar en på ledig tid så är det helt omöjligt.”

Ingegerd Carlström.
Ingegerd Carlström 58 år, vårdbiträde. Började jobba som 16-åring.

”Nej, det är slitsamt, inte bara fysiskt, utan psykiskt. De som kommer in på våra äldreboenden är i sämre skick och många är multisjuka. Jag jobbar natt 80 procent och jag skulle inte orka jobba mer.”

Daniel Björkström.
Daniel Björkström 40 år, miljöarbetare. Började jobba som 21-åring.

”Jag personligen tror att jag kommer att orka, trots att det är hård belastning. Jag tränar och det är ett måste om man ska klara det här jobbet. Men de flesta på min arbetsplats tror jag inte kommer att orka jobba till 66.” 

Fler läsarsvar från vår Facebook-sida (klicka vid pratbubblan):